Algemeen

Renovatie stadhuis Winschoten beloond met bronzen kunstwerk

- advertentie -

winschoten – De ingrijpende en interne restauratie van het Winschoter stadhuis is door de Stichting Oud Winschoten beloond met een bronzen kunstwerk van kunstenares Toos Hagenaars. Voorzitter Trijnko Pelgrim van Oud Winschoten overhandigde de plaquette aan burgemeester Cora-Yfke Sikkema tijdens de officiële opening van de ‘oudheidskamer’ in het voormalige Lucas-ziekenhuis. “We eren de gemeente Oldambt met de inspanningen om het stadhuis aan de Langestraat in oude luister te herstellen”, lichtte Pelgrim de overhandiging toe. Burgemeester Sikkema toonde zich zeer verheugd over de toekenning van ‘de prijs’ die de Stichting maar mondjesmaat uitreikt.

- advertentie -

Het is de vijfde keer in het 42-jarige bestaan van de Stichting Oud Winschoten dat de bronzen plaquette wordt uitgereikt. De eerste was voor de opknapbeurt van het pand van de toenmalige galerie Ten Horn in de Blijhamsterstraat. Pikant genoeg staan nu slopers op de stoep om het pand met de grond gelijk te maken. Vervolgens werd het kunstwerk op de panden ’t Backhuys (Langestraat), praktijkpand Potgieser (Emmastraat) en woonhuis Merison (Beertsterstraat) gehangen. En nu dus de vijfde voor het Winschoter stadhuis. “Het kunstwerk krijgt een mooi plekje aan de voorgevel”, beloofde Sikkema.

“We zijn zeer zuinig met het uitreiken van deze waarderingen”, meldde Pelgrim. “Ruim anderhalf jaar is de gemeente Oldambt in de weer geweest om intern het voorste gedeelte van het stadhuis in oude kluister te herstellen. Recente ontdekkingen van plafondschilderingen worden nog eens extra in het restauratiewerk meegenomen. Als waardering voor het behoud van dit stukje authentiek Winschoten is het uitreiken van het door Toos Hagenaars ontworpen kunstwerk derhalve op z’n plaats”. Binnenkort zal de plaquette worden geplaatst.

Met de ingebruikname van de oudheidskamer annex museum in het Lucas-gebouw is een lang gekoesterde wens van Stichtting Oud Winschoten gerealiseerd. In het ‘nieuwe’ onderkomen kan Oud Winschoten haar collectie naar wens etaleren. “Hier kan het verhaal van Winschoten worden uitgedragen”, vindt Pelgrim. “Met de oudheidskamer of schatkamer is Winschoten een stukje completer geworden”. De Stichting Oud Winschoten houdt telkens op de laatste vrijdag van de maand open huis.

Foto: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button