AlgemeenGemeente

Panden in Blijhamsterstraat tegen de vlakte

- advertentie -

Winschoten – ’Waarom moeten ze nou weg?” En: “Wat zonde!” De berichten over de sloop van Blijhamsterstraat 5 en 5a raken veel Oldambtsters. Inderdaad, sloop is aanstaande. Dat is ook nodig, want de gebouwen zijn in zeer slechte staat en dat levert gevaar voor de omgeving op.

- advertentie -

Wethouder Kees Swagerman licht toe: ‘’We zoeken al een tijd naar een ontwikkelaar die iets wil met de panden. Dat is helaas tot nu toe niet gelukt. De staat van de gebouwen dwingt ons nu wel tot actie. Natuurlijk zouden wij ook liever de gevels behouden, maar dat kost veel geld. Daarbij is nog maar de vraag of ze technisch gezien überhaupt in nieuwbouw geïntegreerd kunnen worden.

Duurzamer en goedkoper is om bij nieuwbouw te bouwen met historische uitstraling. Om dat een kans te geven, wordt gesloopt in fasen. Er wordt gekeken of historische elementen bewaard kunnen blijven. De fundering blijft voorlopig liggen zodat daar – als deze nog goed is – op kan worden gebouwd. We hopen dat daar wel belangstellenden voor zijn. Wie interesse heeft voor nieuwbouw op de bestaande fundering en met historische uitstraling, is van harte welkom om contact met ons op te nemen”, aldus de wethouder.

Achtergrond
Blijhamsterstraat 5 en 5a zijn voormalige winkelpanden met bovenwoningen. De panden zijn in zeer slechte staat en de gevels van de begane grond zijn dichtgetimmerd met houten schotten. Van de voormalige glazen winkelpuien is weinig meer over. Alleen de gevels van de bovenverdieping, herinneren nog aan vroeger tijden.

In de afgelopen jaren is gesproken met meerdere ontwikkelaars om op deze locatie iets nieuws te realiseren. Woon- en zorgappartementen zijn van meerdere (financiële) kanten bekeken. Het heeft tot nu toe nog niet tot resultaat geleid.

De slechte staat van de panden geeft veiligheidsrisico’s voor de omgeving. Denk aan het losraken of wegwaaien van bijvoorbeeld dakpannen of loszittende materialen. Daarom moet er nu echt iets gebeuren.

- advertentie -

Er is overwogen om enkel de voorgevels te sparen en deze te integreren in de nieuwbouw, maar daar kleven meerdere bezwaren aan:
– Om de voorgevel te sparen is een (dure) zware stalen constructie nodig.
– Als het bovenste deel van de gevel blijft bestaan, moet er op de begane grond een nieuwe gevel worden gebouwd. In dat geval ontstaat er kleur- en maatverschil in de stenen tussen boven en beneden.
– Het is de vraag of de kozijnen van de bovenverdieping goed genoeg zijn of dat deze ook moeten worden vervangen. In dat geval loopt de stenen lijst rondom het kozijn gevaar.
– Het is architectonisch beter om bij nieuwbouw één geheel van de boven- en benedenverdieping te maken.

- advertentie - 

Daarom is uiteindelijk besloten om de panden te slopen. Wel hoopt de gemeente dat er iets met historische uitstraling terug komt op deze plek. Bij de sloop wordt hier al rekening mee gehouden door historische elementen te bewaren die mogelijk nog kunnen worden hergebruikt bij nieuwbouw. Ook blijven de fundamenten liggen totdat duidelijk is wat er gaat gebeuren.

Lijkt het jou iets om op deze plek te bouwen met historische uitstraling? Of ken je iemand die mogelijk belangstelling heeft? Neem dan contact met op met de gemeente Oldambt.

Foto: Gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button