AlgemeenCultuur

Grunneger dag op het Dollard College

- advertentie -

Winschoten – Voor het tweede jaar in successie werd op het Dollard College in Winschoten de Groninger dag georganiseerd. Aan deze dag deden alle tweede klassen van de mavoafdeling mee. De grote initiators achter dit project zijn de docenten Nederlands Maria Tiggelaar en Bert Hensema. Het doel was om de leerlingen in aanraking te laten komen met de Groninger taal en de Groninger cultuur.

- advertentie -

Iedere klas had ’s morgens haar eigen gastspreker. Erik Hulsegge, bekend van RTV Noord en in het bijzonder het radioprogramma ‘De Noordmannen’, Jan Kugel, oud-schoolmeester en Bert Uil, de Winschoter schrijver van de verhaaltjes over Appie en Geeske Stainhoes, inspireerden de leerlingen voor het vervolg van deze dag.

De leerlingen konden uit verschillende workshops kiezen. Zo kon er gekozen worden voor excursies naar het museum stoomgemaal, d’Olle Witte en het Groninger landschap. Ook kon er worden gekozen voor een stadswandeling door Winschoten, toneelspelen, stripverhalen vertalen, Tjaakjes (Loesjes in het Gronings) schrijven en Groninger gerechten maken. De muziekliefhebbers konden meedoen aan een workshop van het Oost-Groninger duo Sproakwotter.

Aan het eind van de ochtend kozen de leerlingen hun favoriete Groninger woord. Daarbij werden sjomp en kounavvel vaak genoemd. Daarnaast deden alle leerlingen mee aan een Groninger quiz. De beste drie leerlingen per klas kwalificeerden zich voor de finale, die ’s middags werd gehouden.

In de middagpauze deden de leerlingen zich tegoed aan de heerlijke hapjes, die door hen zelf waren gemaakt. Zo konden ze o.a. kiezen uit Grunneger mosterdsoep, spekkedikken, povvert en kniepertjes. Na de pauze werd begonnen met Klouk, de quiz bekend van RTV Noord. De leerlingen kregen vragen over de Groninger taal, het Oldambt en de provincie Groningen. Olaf Gelderloos uit 2Mb wist de meeste vragen goed te beantwoorden en mag zich een jaar lag de kloukste leerling van de Stikkerlaan noemen.

De dag werd afgesloten met een optreden van Sproakwotter. Zij brachten eerst samen met de leerlingen “Tröts op Grunnen” en “Het duurt te lang” ten gehore en  speelden daarna nog een aantal van hun bekende nummers.“Het is zo hartverwarmend om te zien hoe enthousiast alle gastdocenten voor het Gronings en de Groninger cultuur zijn. En hoe zij erin zijn geslaagd dit op de leerlingen over te brengen”, aldus de zeer tevreden docenten Tiggelaar en Hensema.

Foto’s: Dollard College

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button