Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenCultuurKort nieuws

‘Schansker Lente’ wordt muzikaal geopend

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Een opening waar je niet bang voor hoeft te zijn. ‘De Schansker Lente’ waar een maand lang muziek en kunst samensmelten. Zondag 7 april is in de LocLoods 1877 op Oudezijl de opening om 15:00 uur. Vijf weekenden lang tot en met 5 mei zijn er voorstellingen in verschillende genres in deze prachtige locatie in Bad Nieuweschans. Dit project is samengesteld door Irina en Willem Frieswijk en Jonathan Otten en Miranda van AndersomAnders beiden gevestigd aan de Voorstraat. Naast muziek is er een doorlopende expositie met werken van Jonathan Otten (schilder), Jan-Willen Oliemans (schilder en beeldhouwer) en Johan de Vries (glasblazer).

- advertentie -

Opening
De opening is dus op zondag 7 april met het zelf gearrangeerde werk Moussorgsky schilderijententoonstelling door het ensemble Aranea voor piano (Irina Osetskaya), trompet (Alike Jonkman), trompet (Willem Frieswijk) en trombone (Gert van Veldhuizen). De titel Aranea is een samenvoeging van Spider en Aïda en de Latijnse betekenis van Aranea is spin.

Modest Mossorgsky schreef het werk, naar aanleiding van het bezoek in 1874 aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann. Het is dus een muziekstuk waarvan kunst de inspiratiebron is Irina Frieswijk-Osetskaya: “Met het ensemble Aranea hebben wij voor het muziekstuk ons ook laten beïnvloeden door schilder- en beeldende kunst. Het is algemeen bekend dat componisten zich laten inspireren door kunst en dat geldt andersom ook: kunstenaars door muziek. Wij vinden het geniale link bij de uitvoering in de LocLoods, dat er ook een samensmelting is tussen kunst en muziek. Het is een lang stuk van zo’n 40 minuten en oorspronkelijk geschreven alleen voor piano. Maar met de toevoeging van de twee trompetten en de trombone krijgt het een heel andere dimensie. De overgangen soms hard, dan weer heel zacht hebben iets wonderbaarlijks in zich en is heel dynamisch”.

Willem Frieswijk: “De schilderijententoonstelling is voor ons een wel heel persoonlijk muziekstuk geworden. Wij kunnen met de trompetten bepaalde dingen van de piano overnemen, waardoor de pianist de handen vrij krijgt; wij kunnen in een toon doorblazen en dit is in bepaalde thema’s in het stuk heel erg mooi. Moessorgsky beschrijft in dit stuk alle hoekjes van de Russische ziel, zoals de mooiste dingen, de lelijkste, de wangestaltes, de jalouzie, het uitlachen, maar ook spelende kinderen en zelfs een heks die kinderen ‘opvreet’ tevens het sacrale. In het kort de mooiste en lelijkste facetten uit het leven van een mens.”

De bezoekers aan het concert krijgen uitleg over het stuk en worden de schilderijen verwerkt in het muziekstuk aan het publiek beschreven. De schrijvers van het muziekstuk vragen de bezoekers ook heel sterk eigen fantasie te gebruiken. Het project De Schansker Lente moet een jaarlijks evenement worden.

Aanvang van dit openingsconcert is om 15:00 uur en de uitvoering start om 15:30 uur. Kaarten kunnen worden gereserveerd via info@graanrepubliek.nl.

Binnenkort meer info over het kunst/muziek project met het koffieconcert op 14 april, het poppentheater van Arthur Kruisinga op 21 april, Bert Brandsma & his Crackerjacks (blues en dixieland) op 28 april en het afsluitende concert door Iria en Willem Frieswijk (piano en trompet) op 5 mei.

Foto: Irina en Willem Frieswijk uit Bad Nieuweschans © Grietje Verheij

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button