Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Een absoluut technisch hoogstandje in 1997

- advertentie -

Winschoten – De zomer van 1997 staat bij veel programmamakers van radio Winschoten nog in het geheugen gegrift. Het jaarlijks terugkerende chronische geldgebrek leidde soms tot zeer creatieve hoogstandjes. Met als doel donateurs (vriendjes noemden we ze in die tijd) te werven, werd besloten dat eens op een bijzondere manier aan te pakken.

- advertentie -

Dat werd een ultieme uitdaging voor de heren technici, want het plan was met een bus  waarin een complete studio was gebouwd, door Winschoten te trekken. De aandacht die deze actie zou moeten genereren bood de mogelijkheid om veel donateurs te werven. De bus werd destijds beschikbaar gesteld door het bus museum, die toen nog in Winschoten gehuisvest was.

(Lees verder onder de foto)

Een dergelijk plan zou in deze tijd vol met technische hoogstandjes voor een lokale omroep een aardige klus zijn, maar in 1997 waren die mogelijkheden nog lang niet voorhanden. Om verbinding met de studio te kunnen maken werd een zender in de bus geplaatst, maar het bleek daarnaast absoluut noodzakelijk  een nogal forse antenne te gebruiken. Gelukkig was het prima weer die dag en had de bus een zogenaamd “vluchtluik” in het dak. Daar konden we de antenne door heen steken, die ruim boven de bus uit stak. Om er zeker van te zijn dat de bus de hele route met die antenne op het dak kon afleggen werd een proefrit gemaakt. Dat leverde geen noemenswaardige problemen op. Ik reed destijds met mijn eigen auto achter de bus aan, om ook vanuit die positie de zaak nauwgezet in de gaten te houden. De route leidde over de Udesweg en de bus had een redelijk strak tempo en ik dus ook. Een paar weken later kreeg ik een boete voor een op die weg gemaakte snelheidsovertreding. De bus niet! Dat heb ik altijd gezien als een vorm van klassenjustitie.

In de bus werden alle technici en programmamakers vervoerd en ook de toenmalige programmaraad en het bestuur stapten in, nogmaals met het ultieme doel “vriendjes” werven. In de bus werden gasten ontvangen die een stuk meereden en hun verhaal konden doen.

(Lees verder onder de foto)

Onderweg waren er een aantal tussenstops gepland, waarbij bejaarden in hun tehuis in hun tehuis live een lied zongen en er op diverse plaatsen artiesten optraden. Er was ook een stop bij het St. Lukas Ziekenhuis. Van een sponsor hadden we een aantal dozen met speelgoed gekregen, die werden aan geboden aan de kinderafdeling van dat ziekenhuis.

Via de Langestraat (voor alle duidelijkheid het was zaterdagmiddag en mooi weer dus erg druk) belandde de bus op zijn laatste stop, de studio van Radio Winschoten.

Hoeveel vriendjes zijn gescoord die dag weet ik niet meer precies, maar we kregen daardoor financieel weer wat “lucht”.

(Lees verder onder de foto)

De complete groep technische medewerkers  leverden die dag een zeer bijzondere en nooit geëvenaarde  prestatie en dat geldt ook voor de mannen van Leo Smid uit Hoogezand, die niet alleen mee dachten maar ook de juiste apparatuur aanleverden.

(Lees verder onder de foto)

Voor deze dag een specifiek jinglepakket samengesteld, waarbij de tune van het programma werd ingezongen door Wia Buze. Hedwig de Boer –jarenlang presentatrice van Sport Lokaal en Magazine- schreef de tekst op de muziek van een van de hits van Wia “Ik kom van ziel”. Deze tune en een aantal jingles hebben we als bijlage bij deze editie gevoegd.

(Lees verder onder de foto)


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button