AlgemeenIncidenten

Brandweer Winschoten in actie tijdens brandweerwedstrijd in Overijssel

- advertentie -

Dedemsvaart/ Winschoten – Brandweer Winschoten (wedstrijdploeg 2) heeft zaterdag in Dedemsvaart tegen negen andere brandweerploegen uit Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Overijssel gestreden om de eerste prijs tijdens de provinciale brandweerwedstrijd.

- advertentie -

Scenario:
Ongeluk
Op de Oostwijk, te hoogte van Zorgboerderij “De Binnentuin” vindt een ongeval met beknelling plaats. Een tractor vanaf een zijweg draait de Oostwijk op en ziet een naderend taxibusje voor invalidenvervoer over het hoofd. De meldkamer alarmeert de hulpdiensten voor een ongeval. De brandweer rukt uit naar dit ongeval met prio 1, “Ongeval met beknelling”. Verder weet de alarmcentrale dat het om een landbouwvoertuig gaat en een busje. Over de ernst van het ongeval is verder geen informatie. Ook niet of er daadwerkelijk slachtoffers bekneld zijn.

Ter plaatse constateert de bevelvoerder al snel dat er alleen materieelschade is. De bus kan niet verder rijden waardoor er vervangend vervoer moet komen voor de invalide in de rolstoel. Dan blijkt dat de elektrische lift het niet meer doet en dat de persoon in de rolstoel er dus handmatig uit moet. De bevelvoerder kan besluiten om hierbij te assisteren.

Brand
Vanuit de zorgboerderij komt de beheerder aanrennen om te kijken of hij hulp kan bieden. Dit blijkt niet het geval, waarop de beheerder zich omdraait om weer terug naar binnen te gaan. Op dat moment ziet de beheerder rook uit de zorgboerderij komen. Ook gaat er een brandmelder af door de rook. Er is daadwerkelijk brand ontstaan door het omstoten van een kaars.

De beheerder kan aangegeven dat er nog 2 cliënten en een begeleiders in het pand zijn. 1 cliënt bevindt zich in een doucheruimte die door een schuifdeur is gescheiden van de centrale ruimte. Achter in het pand bevindt zich het andere koppel, de cliënte is heel fragiel, de begeleider geeft aan dat ze heel voorzichtig op het bed naar buiten gebracht moet worden.

Het verslepen van de matras of tillen van de cliënt is geen optie. Haar botten zullen breken inclusief haar ribbenkast en de kans op inwendig letsel met ernstige gevolgen is zeer groot.

Brandweer Westerbork wist dit volgens de jury het beste te doen. Ze worden gevolgd door brandweer Borne (nummer 2) en Workum (nummer 3). Brandweer Winschoten eindigde als achtste.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button