Algemeen

Ubbo Emmius Winschoten eerste VO school in Nederland die alle themacertificaten opnieuw heeft behaald

- advertentie -

Winschoten – Ubbo Emmius Winschoten is er als eerste en nog enige VO-school in Nederland in geslaagd om alle vijf themacertificaten van het vignet Gezonde School opnieuw te behalen. Drie jaar terug was het voor deze locatie al een unieke prestatie door alle vijf themacertificaten van het vignet Gezonde School te behalen binnen één schooljaar. De school heeft zich daarmee kunnen presenteren als de eerste Gezonde School van Nederland met alle themacertificaten in hun bezit. Het predicaat Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die planmatig en structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

- advertentie -

Tijdens de Gezonde week, begin juni, zal de school op een feestelijke wijze aandacht schenken aan deze enorme prestatie. Alle vijf de behaalde themacertificaten zullen dan op een ludieke manier overhandigd worden aan de locatiedirecteur Landa Buiter. Informatie hierover volgt op een later tijdstip.

Wat doe je als gezonde school?
Ubbo Emmius Winschoten onderneemt al jaren allerlei activiteiten om leerlingen bewust te laten worden van een gezonde levensstijl. Zo zijn de leerlingen mede verantwoordelijk voor de gezonde snacks in de kantine en organiseren zij bewegingsmomenten zoals sportevenementen voor eigen leerlingen of leerlingen uit het PO. Vanuit de zorgvakken helpen leerlingen mee in o.a. de ouderenzorg. Er wordt een actief anti-rookbeleid gevoerd, lessen weerbaarheid en reanimatie aangeboden en uiteraard is er een “Gouden Schoolkantine”. Op alle thema’s is er goede educatie en geschreven beleid. Verder biedt de school leerlingen een veilig schoolklimaat, is de betrokkenheid groot en wordt eventuele problematiek vroegtijdig gesignaleerd door een goede zorgstructuur.

Over het Vignet Gezonde School
Het vignet Gezonde School is een initiatief van een groot aantal landelijke gezondheidsorganisaties die samenwerken met GGD GHOR om scholen zo goed mogelijk te ondersteunen in het werken aan gezondheid op school. Ubbo Emmius in Winschoten heeft een actieve Gezonde School-coördinator die wordt ondersteund door het managementteam en docententeam. De Gezonde School-coördinator werkt nauw samen met de plaatselijke GGD, Voedingscentrum, Huis van de Sport Groningen, VNN, Halt, Leerplicht en weet zich ondersteund door de gemeente Oldambt.

Het doel van het vignet Gezonde School is om te zorgen voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige omgeving, een goed klimaat en aandacht voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Dit draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Met het vignet voldoet een school aan een aantal (wettelijke) basisvoorwaarden én aan het criterium van minimaal één themacertificaat naar keuze. GGD GHOR Nederland voert sinds 1 januari 2012 het beheer uit van het vignet Gezonde School en ze ontwikkelde de vignetten voor het PO, VO en MBO.

Eisen
Wanneer de school voldoet aan alle pijlers van een thema (omgeving, beleid, educatie, signalering), dan beoordelen de betreffende gezondheidsorganisaties de prestatie. Bij een positieve beoordeling kent de GGD GHOR het desbetreffende certificaat toe. Dit themacertificaat is vervolgens drie jaar geldig. De voorwaarde is echter wel dat de school blijft werken aan gezondheidsbevordering en dat ze bezocht kan worden door een beoordelaar voor een audit.

Ingezonden

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button