AlgemeenKort nieuws

Gemiddelde startershypotheek in Groningen laagste van Nederland

- advertentie -

Groningen – Starters in de provincie Groningen vroegen in het eerste kwartaal van dit jaar om een hypotheek van gemiddeld € 185.726. Dat is 27% lager dan het landelijk gemiddelde en daarmee het laagste gemiddelde hypotheekbedrag van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab op basis van HDN-data.

- advertentie -

Minimale stijging gemiddeld hypotheekbedrag in Groningen
Het gemiddelde hypotheekbedrag onder Groningse starters ligt nu 3% hoger dan een jaar eerder. Alleen in Friesland steeg de gemiddelde startershypotheek minder hard met slechts 1%. De landelijke bedragen gingen met 5% omhoog naar een gemiddelde van € 254.330. Utrecht, Flevoland en Zuid-Holland zijn absolute uitschieters; het gemiddelde hypotheekbedrag waarmee mensen daar voor het eerst een huis kopen ligt 9% hoger dan een jaar geleden.

Aantal startersaanvragen neemt af
De continue stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, zorgde er niet voor dat het aantal starters dat een hypotheek aanvroeg afnam. Sinds 2015 nam het aantal startersaanvragen in het eerste kwartaal gemiddeld met 8% toe. Aan die trend kwam in 2018 al een einde, en die dalende trend zet zich dit jaar voort. Landelijk gezien vroegen starters in het eerste kwartaal van 2019 ruim 7% minder hypotheken aan (30.979) dan een jaar geleden. In Groningen daalde het aantal startersaanvragen met 2% naar 985.

Volgens Knab tonen de cijfers eens te meer aan hoe moeilijk het voor starters is om een eerste huis te kopen. In heel Nederland blijven de huizenprijzen maar stijgen. Dat nu steeds minder starters een hypotheek aanvragen zegt veel over de benarde situatie waar ze in zitten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button