AlgemeenOpinie en verhaal

Blog: De invloed van #socialmedia op je levensstijl

- advertentie -

Je herkent het misschien wel, je scrollt door je Instagram of Facebook tijdlijn en ongegeneerd bestudeer je de foto’s van je volgers. Die heeft écht blokjes, wauw wat een mooie slanke benen, wów hij/zij eet echt altijd gezond! Maar waarom zijn we bewust en onbewust zo beïnvloedbaar door social media? En waarom willen we allemaal onderdeel zijn van deze #healthylifestyle hype? Dan hebben we het nog niet gehad over de vele diëten die we ons laten aanmeten, zoals die van Fajah Lourens, Sonja Bakker, Weight Watchers en Wendy van Dijk.

- advertentie -

Hoe ik werd beïnvloed
In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van de #fitgirls en #fitboys. Ongeveer 3 jaar geleden begon het ook bij mij te knagen. Hmm, dat vetrolletje, bah mijn benen en dat terwijl ik niet echt “zwaar” was. Onbewust werd ik enorm beïnvloed door social media en het “perfecte plaatje”. En als je me 5 jaar geleden had gevraagd wat ik van alle fitdutchies vond had ik je waarschijnlijk een heel direct en puberaal antwoord gegeven, namelijk “die zijn op zoek naar aandacht”. Ondertussen weet ik wel beter. Natuurlijk zijn er zoals ik het noem gradaties in fitgirls & boys, want laten we eerlijk zijn niet iedereen loopt 24/7 in de sportschool en let dagelijks op zijn/haar voedingsinname. Echter is er ook een hele grote groep die wel degelijk alles uit de kast halen om een gezond lichaam te creëren. Denk hierbij niet alleen aan de zichtbare aspecten zoals gezonde voeding en de dagelijkse bezoekjes aan de sportschool maar ook aan de enorme motivatie, doorzettingsvermogen en een keigoede mindset.

Bestaat het perfecte plaatje?
Over één ding kunnen we duidelijk zijn: “Iedereen heeft een andere opvatting over het perfecte lichaam”.  De een vindt wat “spek” op de heupen mooi, de andere zegt “strong is the new sexy” en weer een ander zegt van mij mag het wel wat “voller”. Ondanks deze verschillende meningen over het perfecte lichaam zijn we steeds meer bezig met social media en worden we dus steeds vaker beïnvloed. Ik kan in ieder geval voor mezelf stellen dat ik wel degelijk werd beïnvloed door Instagram en dat het in mijn situatie uiteindelijk me heeft doen beslissen om toch maar een abonnement bij de sportschool te nemen. Daarom weet ik bijna wel zeker dat er met mij nog honderdduizenden anderen zijn die hier dagelijks mee te maken hebben. Maar hoe word je nu eigenlijk beïnvloed?

Bewust of onbewust?
Soms bewust, maar vaak onbewust hebben we allemaal onzekerheden en geloof mij die meid met een six-pack in de sportschool, ook die heeft ze. En die jongen die wel 20 pull ups achter elkaar kan en eruit ziet als de hunk van de school? Ja, ook die heeft zo zijn onzekerheden! We gaan er alleen allemaal anders mee om. Bij de één kun je het zo aflezen, bij de ander zit het verstopt achter een deurtje, het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Social media doet daar dan natuurlijk een schepje boven op. Keek ik net in de spiegel om vast te stellen dat mijn benen toch wel iets voller zijn dan de gemiddelde #fitgirl in de sportschool? Dan zie ik alle chicks op Instagram met gespierde benen of slanke lange benen. En is het daadwerkelijk zo dat alleen deze foto’s te vinden zijn op mijn tijdlijn? Nee natuurlijk niet! Maar dat is nou net waar de beïnvloeding plaats heeft gevonden.

We laten onze eigen onzekerheden met ons spelen! Op zo’n moment kun je eigenlijk alleen nog maar dingen zien die bij een ander beter zijn dan bij jou. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is! Of je nu 60 kilo, 80 kilo of 100 kilo bent, iedereen heeft zijn kwaliteiten en eigenschappen die je maken tot een mooi, sterk en leuk persoon.

Doei standaard, hallo diversiteit!
Maar natuurlijk heeft social media invloed op onze levensstijl. Zoals ik al vertelde heeft dat in zekere zin een grote invloed gehad op die van mij. Na mijn aanmelding bij de sportschool ging het niet van een leien dakje hoor, waar ik de eerste vier maanden drie keer per week naar de sportschool ging strandde ik als sponsor van weer een sportschool. Want ik denk dat we het grotendeels eens zijn dat er in de eerste fases een prima begeleiding is in de meeste sportscholen, maar dat je het daarna toch echt zelf moet doen. In deze periode heb ik van alles geprobeerd van bootcamps tot bodypump lessen tot hardlopen en fitness. In principe vond ik ook alles wel leuk totdat je weer hetzelfde ging doen, hetzelfde rondje liep of dezelfde apparaten op zocht om jezelf een plezier te doen.

Nu weet ik dat heel veel mensen onbewust zullen denken, kijk dat heb ik nou ook! Daar moeten we dus vanaf! Hoe je het ook wendt of keert, niemand houdt van “standaard en herhaling”, toch moeten we er soms aan geloven. Ik ben er van overtuigd dat je standaard en herhaling kan minimaliseren door constant je grenzen op te zoeken en diversiteit aan te brengen in je trainingen! Dus hup weg met die telefoon en social media en sporten maar!

Het is natuurlijk lastig om te weten hoe je nu moet beginnen met je trainingen of dit moet aanpassen zodat je er plezier aan blijft beleven. Mocht je hier vragen over hebben kun je mij via Facebook vragen stellen, in een reactie op mijn blog of onder deze post.

Wat vind jij van deze social media hype? Word jij beïnvloed?


Misschien iets met nieuwsgierig naar lekkere recepten of leuke weetjes over sport? Bezoek fitlovefood.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button