Op stap

Grasduinen op 28 oktober bij de Graanrepubliek Bad Nieuweschans

Een nieuw project van Festival Grasnapolsky

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Muziek en kunst worden met GRASDUINEN door Grasnapolsky op meer bijzondere erfgoedlocaties samengebracht. Nu op één dag om zo nog meer moois van Groningen te ontdekken en als voorproefje op het meerdaags festival. GRASDUINEN vindt plaats op zaterdag 28 oktober 2023. De kaartverkoop start woensdag 20 september. Festival Grasnaxpolsky vindt plaats van 8 t/m 10 maart 2024.

- advertentie -

Erfgoed
Met iedere GRASDUINEN editie ga je ‘grasduinen’ langs bijzonder Gronings erfgoed, waarvan het verhaal wordt ontdekt op de manier die je van Grasnapolsky gewend bent middels een programma van muziek, expedities, kunst, literatuur, theater en/of dans. Maar nu in één dag, iedere editie op een andere plek.

Op 28 oktober vindt de eerste editie van GRASDUINEN plaats in Bad Nieuweschans, in en rondom De Graanrepubliek. De Graanrepubliek, een voormalige locomotief-remise aan de grens met Duitsland. Het huis van een groep boeren, een bakker, bierbrouwer en stoker die met graan hun smaak van Groningen delen. Vanuit de Graanrepubliek word je verder meegenomen op expeditie naar locaties in Bad Nieuweschans en door de prachtige landschappen in de omgeving.

Het betrekken van bewoners en vrijwilligers uit de omgeving staat bij GRASDUINEN centraal. Grasnapolsky werkt hiervoor samen met omwonenden en vrijwilligers van locaties om de verhalen van deze plekken op te diepen of samen te zoeken naar de waarde en betekenis van plekken in zowel historisch als hedendaags perspectief.

Personal Trainer, Morpheus, Astronaut, Marlene Bakker en Marit Nygård en de Medemensen
Voor deze eerste editie van Grasduinen is er een gevarieerde lokaal en nationaal talent geprogrammeerd. De eerste vijf namen zijn: Personal Trainer, Morpheus, Marlene Bakker, Astronaut en Marit Nygård en de Medemensen.

Begonnen als eenmansorkest heeft singer-songwriter en kleinkunstenaar Marit Nygård zich sinds kort omringd met mede-mijmeraars en zich opnieuw gevonden als Marit Nygård en de Medemensen. Het door 3voor12 bestempelde Popronde-talent Astronaut zal ons komen verblijden met zijn filosofische en soms zelfs explosieve Neder-indie.

Foto: ingezonden

Marlene Bakker
Marlene Bakker zal met haar betoverende Groningse folk een speciale sessie spelen in de Garnizoenskerk van Bad Nieuweschans. 8 september kwam het nieuwe Groningstalige album ‘oaventuren’ van Marlene Bakker uit. Grasnapolsky 2023 hoogtepunt en chansonnier Morpheus maakt wederom zijn opwachting en zal nieuw werk laten horen. Kort voor GRASDUINEN brengt Morpheus zijn eerste single uit en 20 oktober is hij te gast in VPRO On Stage. Met de energieke en eclectische indierock van het Amsterdamse collectief Personal Trainer zal deze eerste editie van Grasduinen in extase worden afgesloten.

Expedities en proeverijen
Tijdens Festival Grasnapolsky in De Toekomst is al vaak de rijke geschiedenis van de provincie verkend en met GRASDUINEN wordt hiermee doorgegaan. Overdag worden bezoekers uitgenodigd om samen met de organisatie de omgeving te verkennen en Gronings erfgoed te ontdekken. Onderweg wordt verdiept in het verleden, het heden en de toekomst van dit bijzondere gebied.

Vanaf De Oude Remise van De Graanrepubliek worden bezoekers meegenomen op een boeiende ontdekkingstocht door de tijd en de omgeving. Er wordt gedoken in de geschiedenis van het vestigings- en grensdorp Bad Nieuweschans en het prachtige landschap van de streek die ooit bekend stond als de Graanrepubliek van Nederland wordt verkend. De uitgestrekte graanvelden en majestueuze herenboerderijen sierden vroeger het landschap, maar met het voortschrijden van de tijd is er inmiddels veel veranderd.

Festivaldirecteur Mariska Berrevoets: “Binnen het Grasnapolsky team leefde al zeer lang de wens om jaarrond meer met mooi erfgoed, haar verhalen en nieuw (muzikaal) talent te doen. Groningen heeft zoveel mooi erfgoed en wij hebben een formule in pacht waarmee we publiek op een laagdrempelige en creatieve manier daarmee in aanraking kunnen brengen. Bovendien biedt GRASDUINEN ons ook de kans meer nieuw muzikaal, literair of ander kunstzinnig talent een podium te bieden. Alle kernwaarden van Grasnapolsky maar dan in één dag.”

Kaartverkoop
Bezoekers kunnen via de website van GRASDUINEN een ticket kopen voor €35,-. De Graanrepubliek ligt pal naast treinstation Bad Nieuweschans. Dit is rechtstreeks te bereiken vanaf station Groningen (Arriva). Vanuit de Graanrepubliek ga je op expeditie. Voor iedereen die wat verder weg woont, staan er diverse overnachtingsmogelijkheden in de buurt op de website.

Start kaartverkoop Festival Grasnapolsky
De voorbereidingen voor Festival Grasnapolsky zijn al in volle gang en komend jaar vindt het festival plaats van 8 t/m 10 maart 2024. De kaartverkoop start op zondag 8 oktober. Het verblijf en programma op een bungalowpark is al sinds 2014 een belangrijk onderdeel van het festival. Dit jaar is er weer een samenwerking aangegaan met Landal de Bloemert.

Het volledige park staat ter beschikking van Grasnapolsky en op donderdag 7 maart start het programma ’s avonds op het bungalowpark. Bezoekers kopen een arrangement voor vier overnachtingen inclusief toegang tot het festival op 8, 9 en 10 maart. Ook met een camper of caravan kunnen bezoekers op het bungalowpark terecht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button