AlgemeenCultuur

Casablanca: Muziektheater over liefde, grenzen en moraal

Winschoten – Casablanca is een echte Hollywood-klassieker. De in 1942 uitgebrachte romantische dramafilm speelt zich af in de Marokkaanse stad Casablanca gedurende de Tweede Wereldoorlog, met twee gedoemde geliefden in de hoofdrol. MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties gieten het verhaal in de vorm van een fonkelnieuwe theatervoorstelling met live muziek. Op vrijdag 3 mei te zien in theater De Klinker.

- advertentie - 

Recensent Jacques d’Ancona bezocht de voorstelling en schreef er een prachtige recensie over in Dagblad van het Noorden. Hij beloonde Casablanca met maar liefst 5 sterren en kopte “Casablanca is als een klap in je smoel”. Hij is laaiend enthousiast en gaat door: “Geloof het of niet, ze hebben je meteen te pakken. Dat houdt niet op. (…) Meedenken in zwart-wit kan echter geen kwaad als de spanning oploopt. Het wordt een dijk van een avond, een klap voor je smoel.”

Casablanca is gebaseerd op de gelijknamige Hollywood-film. In 1944 bekroond met 3 Oscars. Het theaterstuk vertelt een stormachtig liefdesverhaal ten tijde van de tweede wereldoorlog. Of deze versie hetzelfde einde heeft als de film, dat is een verrassing. Of zoals d’Ancona schrijft: “Inmiddels is begrepen dat de voorstelling Casablanca geen slome kopie is van de film. Er zijn parallellen. Maar de composities van Helge Slikker hebben niets van traditionele filmmuziek. (…) Het intrigerende decor van een met glinsterende gordijnstof omrande piste verschaft de toneelversie een indrukwekkende, verstilde blik op het paar Rick en Ilsa. Stefan Rokebrand en Jamie Grant spelen het dilemma van leven en dood onzegbaar mooi.”

Casablanca is op vrijdag 3 mei om 20.15 uur te zien in theater De Klinker. Kaarten zijn te koop via de theaterkassa of www.indeklinker.nl.

Foto: Raymond van Olphen

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button