AlgemeenWeerbericht

Koningsdag: grote kans op warm en droog weer

- advertentie -

Regio – Haal je oranje t-shirt maar vast uit de kast, want we hebben mogelijk een warme Koningsdag voor de boeg! Er is maar liefst 90% kans dat Koningsdag normaal of te warm verloopt. Daarmee is deze editie waarschijnlijk veel warmer dan afgelopen jaren. In 2016 en 2017 was Koningsdag zelfs kouder dan Kerst. Bovendien lijkt het op veel plaatsen droog te blijven. De kans dat je een bui treft is 20-30%.

- advertentie -

Mocht het tot een bui komen, dan is de kans daarop groter in het zuiden dan in het noorden. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hebben met Amersfoort dan ook een goede locatie uitgekozen.

Op vorst aan de grond hoeven we dit jaar niet te rekenen. De kans op maxima boven 20 graden is 50%. Sommige weermodellen berekenen een zomerse warmte op het oranjefestijn met maxima van 25 graden of meer. De kans hierop is 15%. Normaal is het tijdens Koningsdag een graad of 15. Opvallend genoeg was Koninginnedag statistisch gezien een graad warmer dan Koningsdag.

Hoe koud en hoe warm kan het zijn?
De koudste editie van Koninginnedag en Koningsdag ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien. De laagste minimumtemperatuur noteerden we op Koninginnedag 1954 met -2,5 graden.

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button