AlgemeenCultuur

Leerlingen Dollard College winnen ‘Grunneger’ prijzen

- advertentie -

Winschoten – Op vrijdag 26 april was in het gebouw van de Groninger archieven de prijsuitreiking van de drieëntwintigste ‘Pervinsioale Grunneger schriefwedstried’. Het programma werd gepresenteerd door Henk Scholte en de prijzen werden uitgereikt door Jan Groenbroek van de Stichting t Grunneger Bouk. In de categorie 13 tot 18 jaar vielen de leerlingen van het Dollard College uit Winschoten in de prijzen.

- advertentie -

Gedichten en songteksten
In januari werd tijdens de lessen Nederlands van docent Bert Hensema aandacht besteed aan het schrijven van gedichten. Eerst werden er kenmerken van Nederlandstalige gedichten besproken. In de volgende lessen werd overgeschakeld naar het Gronings door naar deze kenmerken te kijken in de songteksten van inmiddels gerenommeerde streektaalzangers als Jan Henk de Groot, Erwin de Vries en Edwin Jongedijk. Daarnaast werden de leerlingen wegwijs gemaakt in het Gronings door gastlessen van oud-schoolmeester Jan Kugel.

Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag om de gedichten voor te bereiden middels een woordweb. Sommige leerlingen begonnen daarna met het schrijven in het Nederlands en vertaalden de gedichten vervolgens via een digitaal Groninger woordenboek. Ook de streektaalvaardigheid van hun ouders en grootouders werd geraadpleegd. Er waren echter ook leerlingen die meteen in het Gronings begonnen.

Dit alles resulteerde in 64 inzendingen voor de ‘schriefwedstried’. De jury, bestaande uit Fieke Gosselaar, Merel Weijer en Bert Weggemans, was zeer lovend over de kwaliteit van de inzendingen. Ze vonden het een groot genoegen om het werk van de jongeren te lezen. Sommige gedichten maakten de jury aan het lachen, terwijl ze door andere gedichten ontroerd waren.

Prijswinnaars
In de categorie proza was de eerste prijs voor Jan Bos (Bedum), de tweede prijs voor Willem van de Paard (Huisduinen), de derde prijs voor Jan van Dijk (Hoogezand), de vierde prijs voor Jan Prins van Henning (Den Helder) en de vijfde prijs voor Ina de Raad (Schildwolde). In de categorie poëzie was de eerste prijs voor Nico Torrenga (Appingedam), de tweede prijs voor Henk Zuur (Delfzijl), de derde prijs voor Jakob Arbeider (Zuidlaren), de vierde prijs voor Ingeborg Nienhuis (Vierhuizen) en de vijfde prijs voor Willem Friedrich (Winschoten).

Bij de jeugd waren er in de categorie poëzie drie prijzen. Mandy Lammers (Oude Pekela) mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Zij schreef een lang en grappig gedicht over een bezoekje aan de kinderboerderij. Ze beschreef de leefwereld van een stel pubers op verrassende en creatieve wijze door haar leeftijdgenoten als dieren voorbij te laten komen. De tweede prijs was voor Tessa Veld (Oostwold), die een kort ritmisch en herhalend gedicht schreef over twee van het leven genietende geliefden. De derde prijs ging naar Marc Tempel (Oude Pekela), die in korte en krachtige zinnen schreef over de bijzondere kenmerken van Oude Pekela en zijn inwoners.

Foto’s: www.PjotrWiese.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button