AlgemeenKort nieuwsWeerbericht

Ook Bevrijdingsdag wordt koud

- advertentie -

Landelijk – Na een natte en frisse Koningsdag, wordt ook Bevrijdingsdag koud. Precies tijdens het weekend stroomt een bel koude lucht, afkomstig vanaf de Noordpool, over ons land. Het wordt zondag waarschijnlijk een graad of 11, terwijl 16 graden normaal is. Er is nog enige onzekerheid. In het slechtste geval wordt het slechts 8 graden en in het warmste scenario 15 graden.

- advertentie -

Koude lucht afkomstig vanaf de Noordpool wordt vanaf vrijdag met een noorden- tot noordwestenwind ons land ingeblazen. Vrijdag wordt het ongeveer 10 graden en zaterdag slechts 9 graden. Zondag wordt de lucht een fractie minder koud en wordt het waarschijnlijk 10 graden in het noorden tot 12 in het zuiden. ’s Nachts kan het tijdens opklaringen lokaal een graadje vriezen.

Met maxima rond 11 graden maakt Bevrijdingsdag 2019 kans op een plek in de top-10 koudste Bevrijdingsdagen sinds 1945.

Kans op natte sneeuw
Het koude weer gaat gepaard met wolken, zon en enkele buien. Vooral in het noorden kunnen de buien een winters karakter krijgen met natte sneeuw. Ook is bij buien in het hele land kans op een klap onweer en hagel. Ook duikelt de temperatuur tijdens buien gemakkelijk 5 graden naar beneden. Toch is er ook goed nieuws: zondag is de kans op buien een stuk kleiner dan op vrijdag en zaterdag.

Afgenomen onzekerheid
Gisteren kwamen verschillende computerberekeningen nog met hogere temperaturen en was er zelfs 15% kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden. Er was echter ook een 40% kans op temperaturen van 15 graden of lager. De onzekerheid is nu kleiner geworden, met een 100% kans op maxima van 15 graden of lager en 60% kans op middagtemperaturen van 9-12 graden.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button