Algemeen

Herdenking in Bad Nieuweschans met indrukwekkende stiltes

- advertentie -

Bad Nieuweschans – De herdenking zaterdagavond 4 mei blijft indrukwekkend en respectvol, waarbij kinderen een hoofdrol spelen. Het begon ’s middags al om vier uur met een bloemlegging bij het monument ‘De laatste blik’ bij het station, dit namens de Gemeente Oldambt.

- advertentie -

Ferdy en Yanick, het 4 mei comité en afgevaardigden van Dorpsbelangen hebben het bloemstuk gelegd. Dit monument symboliseert een kier tussen de deuren van een goederenwagon waarin mensen weggevoerd werden. Daarin zagen deze mensen alleen maar lucht en een vogel zweven.

Tegen 19:00 uur bloemleggingen op de begraafplaats. Als eerste bij het gezamenlijke graf van gesneuvelde luitenant H.M. Hope (26 jaar) en officier L.A. Thorpe (22 jaar). Daarna een bloemstuk gelegd op het graf van verzetsheld Hendrik Frans Dresselhuis, smid, lid Verzet, overleden in Norg, 26-04-1945, 43 jaar.

In alle stilte is het gevolg in een kleine stoet voor een korte pauze naar de Akkerschans gegaan om vervolgens om kwart voor acht weer aanwezig te zijn bij de herdenking bij het monument aan de Voorstraat. Hierbij ook aanwezig het harmonieorkest Kunst naar Kracht en het Schansker Dameskoor.

Raadslid Alida Michels hield een toespraak. Zij vertelde het verhaal van landarbeider Nanninga, die het zelf al heel moeilijk had in een tijd waar het verschil tussen arm en rijk erg groot was, maar zich in de oorlogsjaren enorm heeft ingezet tegen de onderdrukker om mensen te helpen.

Foto’s: Jans Dekker en Frans Stegeman/ BNSnieuws.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button