Algemeen

LET OP! Gebakken sponzen aangetroffen in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – In de omgeving van het jeugdhonk en het crematorium in de Bomenbuurt in Winschoten zijn stukken gebakken spons aangetroffen. Dit meldt een Facebookgebruiker in de groep: ‘Zoek huisdier zoek eigenaar’ op Facebook.

- advertentie -

Gebakken spons
Gebakken spons is een huis-tuin-en-keuken spons gebakken in (frituur)vet met het doel er een voor honden en katten lekkere lucht en smaak aan te geven.

Betreffende spons in Winschoten | Foto: Facebook

Wat zij de gevolgen van het opeten van gebakken spons?
In de maag zwelt de spons door het maagsap op. Als het meezit wordt het dier misselijk en braakt het de spons weer uit. Als dit niet lukt kan het zorgen voor een afsluiting van de maag of verstopping verderop in het darmkanaal. Dit gaat gepaard met hevige buikpijn en is levensbedreigend. Voor kleine honden en katten kunnen kleine hoeveelheden al fataal zijn.

Wat zijn de symptomen?
– braken
– kokhalzen
– buikpijn (met opgebogen rug lopen, kreunen)
– diarree
– opzwelling van de buik, vlak achter de ribboog

Wat moet ik doen als ik vermoedens heb?
Door braken op te wekken is het meestal mogelijk de spons uit de maag te verwijderen. Geef geen water, dan zwelt de spons mogelijk nog verder op. Geef geen zout om braken op te wekken, dit kan een zoutvergiftiging geven.

Als de spons inmiddels al in de darm is vastgelopen, is in de meeste gevallen een operatie noodzakelijk. Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button