Algemeen

BuurtAED opgehangen in Winschoten Zuid

Winschoten – In Winschoten Zuid, specifiek de Staringstraat, hangt sinds afgelopen maandag een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie werd een groot succes, de buurt haalde binnen 6 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen. Mede door de bewoners en de gemeente Oldambt die onze actie hebben ondersteund hebben we het voor elkaar gekregen!

- advertentie - 

Initiatiefnemer van de actie Marcel Dreijer: “We zijn deze actie gestart omdat we het te gek voor woorden vinden, dat we in een buurt zoals deze, met veel jonge gezinnen wel mensen hebben die kunnen reanimeren maar dat we vaak het laatste redmiddel niet voorhanden hebben.”

De AED hangt in een waterdichte buitenkast. Hij is vergrendeld met een pincode, burger hulpverleners krijgen de code door middel van een SMS. Daarbij is de kast voorzien van nachtverlichting, alarm, en een verwarming. De behuizing beschermt de AED tegen stof, vocht, regen, kou. De verwarming houdt de temperatuur positief in het AED-compartiment. Deze optie omvat ook een temperatuursensor voor de automatische activering van verwarming of ventilatie volgens de ingestelde drempelwaarden.

De AED
Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button