Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten; Het Promotieteam en het programma schooltijd

Winschoten – In de ogen van de redactie amusement kon Radio Winschoten wel wat extra promotie gebruiken. Na overleg met het bestuur werd er door Adams Noord Nederlands Muziekcentrum een mobiele studio in een aantal kisten samengesteld. Gemakkelijk aan te sluiten en snel te transporteren. En …. Het moest veel lawaai produceren.

- advertentie - 

Na een maand was het set volledig gebruiksklaar en ging het promotieteam, gehuld in Radio Winschoten Promotiekleding, op pad naar de markt in Nieuweschans, de zaterdagdrukte in Winschoten of een braderie in Blijham. En overal gezellig muziek draaien, af en toe met een live-artiest als Jan Ottens, en vooral vertellen wat Radio Winschoten zoal doet. De promotietour diende ook meteen als extra verkooppunt voor de radiobingo. Het zorgde daarmee regelmatig voor een leuke muzikale omlijsting van anders wel erg stille markten.

Op de foto staat het promotieteam in de oude manifestatiehal van cultureel centrum De Klinker in Winschoten tijdens een rommelmarkt. Met op de rug presentator Roel Pathuis.

(Lees verder onder de foto)

Radio Winschoten Schooltijd

v.l.n.r. aan tafel: Miranda van Ulft (leerlinge), Peter Hagedoorn (docent), Jeroen Rensema (presentatie)

(Lees verder onder de foto)

Schooltijd was een gelegenheidsprogramma. Tegenwoordig moeten leerlingen die van het voortgezet onderwijs af komen een keuze maken omtrent een vervolgopleiding. Dat is tegenwoordig een moeilijke keuze en dat was vroeger in 1995 niet anders. Daar Radio Winschoten ook toen al graag een informerende functie had binnen de gemeente en de presentator niet geheel toevallig afgestudeerd is als docent was het maar een kleine stap om een programma te gaan ontwikkelen die de leerlingen kon helpen om de keuze te vereenvoudigen. Begin februari 1995, tijdens de jaarlijkse open dag van de school, werd een hoekje van de kantine van het MBO College Oost-Groningen (later Noorderpoort) ingericht als studio en werden docenten en leerlingen tijdens een drie uren durende live-uitzending geïnterviewd. De keuze voor deze school was niet geheel toevallig. De presentator had tijdens zijn stage voor de docentenopleiding onder andere stage gelopen op deze zelfde school.

In die tijd was er nog geen internet en had de omroep geen mobiele zender. Uitzenden ging toen nog via een telefoonlijn. De muziek, jingles en het nieuws werden vanuit de studio van Radio Winschoten bijgevoegd en zo ging alles de zender op. Tijdens de uitzending werd uitgebreid gepraat over vooral economische opleidingen zoals Bedrijfsadministratie, Marketingmedewerker, Juridisch Medewerker of Medewerker Bank & Verzekeringen èn de secretariële opleiding. Docenten als Peter Hagedoorn (zie foto) en diverse leerlingen namen plaats achter de Radio Winschoten microfoon om vol enthousiasme te vertellen over hun opleiding maar ook over hun school.

Het programma werd goed beluisterd en kreeg positieve reacties. Sommige luisteraars kwamen in de navolgende weken op de school en vulden bij een enquête bij de vraag waarom ze op deze school langskwamen voor meer informatie in dat ze naar Radio Winschoten hadden geluisterd. Het klonk zo gezellig tijdens de uitzending dat ze toch maar eens gingen kijken.

Het programma leefde niet lang. Niet alle scholen waren even belangstellend en zoveel scholen zijn er nu ook niet op MBO en HBO-gebied in onze provincie. En dus stierf het programma een stille dood. Eind goed al goed? – Nou, voor het programma niet maar voor de presentator was het verhaal nog niet ten einde De presentator ging als docent aan het werk op een school in Emmen en werd drie jaren later gebeld door dezelfde docent die op de foto aan tafel zit. Daarna duurde het niet lang of de presentator werd ook docent op het MBO College Oost-Groningen, later het Noorderpoort. Hagedoorn en Rensema zijn tot op de dag van vandaag goede collega’s en ook buiten de school erg goed bevriend. Wat is de wereld soms toch klein.


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button