Weerbericht

Waarschuwing voor hoge zonkracht!

- advertentie -

Landelijk – De zonkracht bereikt komende dagen voor het eerst dit jaar kracht 7. Dat betekent dat de onbeschermde huid al na 10-15 minuten kan verbranden. Als je dit lange Hemelvaartweekend in de tuin gaat zitten, een wandeling gaat maken of een terrasje pakt, dan moet je tussen 12:00 en 15:00 uur rekening houden met een sterke zonkracht.

- advertentie -

Op deze vrijdag zijn er eerst nog vrij veel wolkenvelden en is de zonkracht maximaal 3-4. Toch zal de zon vaker gaan schijnen en tijdens de eerste helft van de middag is kans op verbranding het grootst. De UV-index kan vanmiddag naar 6,9 stijgen. Mogelijk wordt voor het eerst dit jaar zonkracht 7 gemeten. Afgelopen zondag kon zonkracht 7 al worden bereikt, maar toen zorgden wolkenvelden ervoor dat deze waarde uiteindelijk niet werd gehaald.

Ook morgen is de zonkracht hoog en kan in de volle zon in Bilthoven UV-index 6,8 worden bereikt. Zondag wordt in het midden van het land maximaal UV-index 6,7 verwacht. Juist dan is het bijzonder warm met zomerse tot tropische temperaturen. De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur, maar van de hoeveelheid ozon in de lucht en kan daardoor op een veel warmere dag iets lager uitvallen.

Rond langste dag vaak hoge zonkracht
Ook na het weekend zal de zon geregeld schijnen met dagelijks zonkracht 5-6. Goed smeren blijft de komende weken dan ook het advies.

Deze tijd van het jaar kunnen we vaker zonkracht 7 verwachten en rond de langste dag is zonkracht 8 mogelijk. We raden dan ook aan om in deze periode de schaduw op te zoeken of een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor te gebruiken. Verbranding is niet direct zichtbaar en merk je pas als het te laat is.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button