Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: De meest hilarische Johan Poppenprijs ooit

- advertentie -

Winschoten – De jaarlijkse uitreiking van de Johan Poppenprijs staat in de historie van Radio Winschoten, net als de RUN uitzendingen, bekend om de unieke  samenwerking tussen alle redacties. Was er door het jaar heen sprake van een zekere na-ijver, als het aankwam om een goed gezamenlijk product te maken, dan stond iedereen zijn mannetje.

- advertentie -

In 1998 was dat ook het geval toen, naar mijn mening, een van de meest hilarische uitreikingen van de Johan Poppenprijs plaats vond. De uiteindelijke winnaars, de leden van de Stichting Oud Winschoten (S.O.W.), werden die dag behoorlijk voor het lapje gehouden. Dat gold voor de voice-over Bert Smit misschien wel het meest. Hij sprak elk jaar met zijn sonore stem het klankbeeld van de winnaar in, maar in 1998 las hij –zonder dat te weten- met verve een tekst over een fictieve winnaar in. Hij was een van de medewerkers van de Stichting S.O.W. en mocht natuurlijk ook niet weten wie de prijs dat jaar zou winnen.

(Lees verder onder de foto)

Om er voor te zorgen dat alle leden van die stichting die zaterdag aanwezig waren, werd een list bedacht. Daarbij kreeg de organisatie van de Johan Poppenprijs de hulp van niemand minder dan de toenmalige Commissaris van de Koningin de heer Alders. Hij maakte met veel genoegen deel van het plan dat gesmeed werd. Alders zou die zaterdag een werkbezoek brengen aan de gemeente Winschoten en wie konden hem beter door historisch Winschoten rondleiden, inderdaad de mannen van de Stichting S.O.W.

(Lees verder onder de foto)

Dat deden ze met veel enthousiasme, waarbij zelfs uiteindelijk een bezoek werd gebracht aan de Marktpleinkerk.Ze mochten even “om de hoek kijken”.  Alders werd uitvoerig op de hoogte gesteld van de Johan Poppenprijs, die daar later die dag zou worden uitgereikt. Op de stoel van de –fictieve- winnaar was om het allemaal nog wat geloofwaardiger te maken, de naam van de –fictieve- winnaar geplaatst.

Na een uitvoerige rondgang werd de heer Alders getrakteerd op een bak koffie in het toenmalige Hotel de Nederlanden. Toen het bijna tijd werd om afscheid te nemen, want zo’n commissaris heeft natuurlijk nog veel meer te doen, kwam de aap uit de mouw. Verslaggever Erik Blaauw kwam tevoorschijn uit een voorraadkast met de melding dat de Stichting Oud Winschoten. winnaar was geworden van de Johan Poppenprijs 1998. Grote hilariteit, niet in de laatste plaats bij commissaris Alders, die al die tijd het spelletje op een voortreffelijke manier had meegespeeld.

(Lees verder onder de foto)

Later die dag in de Marktpleinkerk werd op gepaste wijze nogmaals stil gestaan bij de activiteiten van de Stichting S.O.W., waarbij menigeen zichtbaar gniffelde over de poets die de winnaars werd gebakken.

(Lees verder onder de foto)

Ook in 1998 bleek Wiebe Klijnstra weer een meester te zijn in het bedenken van dit soort verrassende en spannende radioprogramma’s.

(Lees verder onder de foto)

Op de zwartfoto kunstenares Toon van Mierlo-Hagenaars die het door haar vervaardigde kunstwerk in het kader van de Johan Poppenprijs toont.


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button