Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Water met tropische dagen: beperk niet-noodzakelijk gebruik tijdens piekuren

- advertentie -

Groningen – Het is officieel zomer en dat betekent op sommige dagen weer hoge temperaturen! Met tropische dagen verzoekt Waterbedrijf Groningen ook dit jaar weer om het niet-noodzakelijk gebruik van water te beperken tijdens de ochtend- en avonduren.

- advertentie -

Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

Wat is troebel water?
Troebel water  wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u daar niets van. Bij een onverwachte afname van veel water, kan de stroomsnelheid veranderen en kan er troebel water ontstaan. Dit ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Zuinig op ons water: met name tijdens piekuren
Een lagere waterdruk of bruin water willen we graag voorkomen! Daar hebben we wel uw hulp bij nodig. Bij warme dagen adviseren we daarom om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

Zo kunt u kraanwater besparen tijdens piekuren:
– De tuin niet te sproeien
– De auto niet te wassen
– De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of ‘s nachts
– Geen zwembadjes te vullen
– Een minuutje of twee korter douchen

Moet ik ook minder drinken?
Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button