Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: De gemeenteraadverkiezingen 1996 in Winschoten

- advertentie -

De ze week een bijdrage van Martien de Vries, voormalig directeur van de plaatselijke bibliotheek, “aanvoerder” van he toenmalige  licht- en geluidscollectief ABTT en vooral hoofredacteur van Radio Winschoten actueel.

- advertentie -

Van begin af aan stond de lokale politiek hoog op de agenda bij Radio Winschoten. In ‘Winschoten Aktueel’ kwamen wekelijks op de zaterdag tussen 11 en 13 uur alle besognes aan bod. En dat waren er nogal wat. De foto’s bij dit artikel zijn van de Raadsverkiezingen van 1996 waarbij de redactie veel op pad was. Die verkiezingen waren het sluitstuk van een zeer roerige politieke periode. Het schorsen van wethouder Henk Stuut, het schisma binnen de PvdA met de afscheiding van de SDW van Bob Visser, het plotselinge vertrek van burgemeester Joop Postma, het aantreden van interim-burgemeester Gauke Loopstra en de weer rust in de tent brengende wethouder Altjo Bruins.

Radio Winschoten zat overal bovenop en de verkiezingen werden dan ook nauwgezet gevolgd. Samen met mijn co-presentators Saskia Meester en Willem Driessen mocht ik discussieavonden presenteren met als uiteindelijk klapstuk de presentatie van de uitslagenavond in foyer van De Klinker, alles onder technische supervisie van Gert van de Laan en Adrie Kuipers.

Op de foto’s herkenbare hoofdrolspelers waren Jannie Siertsema (VVD), Altjo Bruins (PvdA), Bob Visser (SDW), Appie Kootstra (Groen Links), Ger Klein (D’66) en Ada Boerma (CDA). De laatste was meen ik me te herinneren de enige CDA-er in het land die wel won… Ze was dan ook zeer uitgelaten en wat maar weinigen weten is, dat zij, Altjo Bruins en ondergetekende achterop een bierviltje de eerste contouren schetsten van wat later het cultuurcentrum aan het Oldambtplein zou worden.

Wat ik me nog herinner van die avond was dat de SDW van Bob Visser werd weggevaagd, het CDA won en dat D’66 voor het eerst in de Raad kwam. Kort nadat alle rookwolken waren opgetrokken werd Janny Vlietstra benoemd tot nieuwe burgemeester van Winschoten en Radio Winschoten had in een extra uitzending de primeur, rechtstreeks vanuit het gemeentehuis van Leeuwarden. In het weekend daarop mochten Willem Driessen en ik haar een eerste interview afnemen in de studio aan de Stikkerlaan. Janny zou in de jaren die daarop volgden zeer regelmatig te gast zijn in het programma voor ‘de week van de burgemeester’.

Overigens, nadat de nieuwe raad was geïnstalleerd werden bijna alle raadsleden een uur lang door ons geïnterviewd. De opnames daarvan vonden plaats in de radiostudio van verzorgingstehuis Old Wolde waarvan Willem Driessen destijds directeur was. Het leukste dat ik mij van die periode herinner was dat Willem en ik als relatief ‘oude knarren’ zo heerlijk konden samenwerken met een enthousiaste jonge ploeg radio-gekken. Het was mij een eer en genoegen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button