Algemeen

Bloemetje van de Week voor ‘oma Tosti’: Korry Pijning

- advertentie -

Scheemda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Dit weekend brachten we een mooi boeket naar Korry Pijning uit Scheemda.

Ze werd genomineerd door Ria Tuin uit diezelfde woonplaats. Ze schreef: “Korry is al jaren vrijwilligster van het zwembad de Ringberg in Scheemda. Ze is dit jaar 80 jaar geworden, maar ze gaat steeds door.”

Het is half één als we op deze warme zaterdag bij “de Ringberg” aankomen. Het is nog pauze. Toch staan er buiten de hekken al kinderen te wachten. In de schaduw naast de kiosk zitten Ria en Korry ons al op te wachten. Harm Engelage is er ook. Hij is voorzitter van stichting ‘zwembad de Ringberg’. Hij zegt: “We zijn een stichting. Los van de gemeente. We hebben een bestuur van vijf. En ongeveer vijftig vrijwilligers. Best bijzonder hoor. Er zijn hier altijd genoeg vrijwilligers. Steeds weer mensen die zich aanmelden.”

Korry vertelt: “Ik was 53 jaar toen ik begon. En nu ben ik 80. Kan je nagaan. Ik had geen werk meer. En ben toen vrijwilligerswerk gaan doen bij Nieuw Vredenhoven. Een vriendin zei: “Kom bij ons werken in het zwembad! Dat deed ik toen. Eerst met een brandslang de badhokjes schoonmaken. Maar dat was niet echt mijn ding. Eigenlijk wilde ik altijd een eigen winkel. Toen was er iemand nodig bij de kiosk. Zo kreeg ik de kans om een winkeltje te regelen.”

In de kiosk staan kunststof bakken gevuld met zakjes snoep. Te koop voor 30 of 40 cent. En chips. Veel zakken chips. 85 cent per stuk. Achterin is een klein keukentje. Met een koelkast en een professioneel tostiapparaat. Op een plank daarboven staat een grote ventilator.

“Ze noemen me ‘oma Tosti’. Maar zeg maar gewoon Korry. Soms is het echt heel druk. Vorige week met die warmte waren hier duizend mensen! Ik heb toen honderd tosti’s verkocht. Een topomzet!”

“Er is een familie hier in Scheemda die thuis de tosti’s vast voorbereid. Wij hoeven ze alleen maar in het tostiapparaat te doen. Veel mensen zeggen dat de tosti’s hier erg lekker zijn! Eerder hadden we een apparaat daar kon je maar twee tosti’s gelijk in klaarmaken. Dat ging veel te traag. Ons nieuwe apparaat kan vier tegelijk.”

In de kiosk zijn meestal twee vrijwilligers ingeroosterd. Ria zegt: “Soms fiets ik langs het zwembad en zie dat het druk is. Dan spring ik even bij.”

Er zit veel werk in de voorbereiding. Van alle versnapering moet voldoende op voorraad zijn. Dat wordt gezamenlijk gedaan. “Vroeger mochten de kinderen zelf snoepjes uitkiezen. Eén van die en twee van die andere. Maar met de nieuwe wetgeving mag dat niet meer. Nu verkopen we snoepzakjes. Die snoepjes pakken we ook allemaal zelf in”, zegt Korry.

Inmiddels is het één uur. De kinderen lopen gemoedelijk door de toegangspoortjes. Snel wordt het voller op het terrein. Het valt ons op hoe schoon en netjes alles er uit ziet. Vrolijke parasols. Strak gesnoeide heggen. De gazons netjes bijgehouden. Grote bloembakken met kleurige geraniums. Alle gebouwtjes strak in de verf.

Korry zegt: “De vrijwilligers zijn meest wat oudere mensen. Het is wel mooi. Vaak is het zo dat de jongere generatie voor de ouderen zorgt. Maar hier is het net andersom. De oudjes doen vrijwilligerswerk zodat de jeugd plezier kan hebben.”

Ze is ook nog steeds vrijwilliger bij Nieuw Vredenhoven. “Eén dag in de week. Gezellig met de oudjes optrekken …” Ze schiet in de lach als ze zich bedenkt hou oud ze zelf is.


Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’
Foto & tekst: Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button