Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Bo Lumen opent in voormalige Galerie Waalkens Finsterwolde

- advertentie -

Finsterwolde – Dit najaar opent Galerie Bo Lumen haar deuren op een roemruchte plek: de voormalige Galerie Waalkens in Finsterwolde. Na 18 jaar Ameland verruilde kunstenaar en galeriehouder Bea van Twillert met haar echtgenoot de wadden voor Oost-Groningen.

- advertentie -

Jaarlijks willen ze met twee tentoonstellingen een breed hedendaags kunstaanbod laten zien. Met de openingsexpositie ‘Het nieuwe licht van Bo Lumen’ wordt deze gerenoveerde en historische plek opnieuw opengesteld voor publiek. De expositie is te zien vanaf vrijdag 20 september tot en met zondag 27 oktober.

Over de kunstenaars
In de universele beelden en denkbeelden van kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas staat spiritualiteit, groei en verbondenheid centraal. Van hen zal een aantal monumentale werken, kleine sculpturen en sieraden te zien zijn. De etsen, tekeningen en schilderijen van Krin Rinsema tonen kwetsbaarheid. In haar werk zien we het strand, de zee, een spelend kind of een eenzame wandelaar. Een stille leegte die soms bijna desolaat aanvoelt. Het keramiek van Julia Gubitz, met het kenmerkende lijnenspel, de kleurtonen en oppervlaktestructuren, kan bij de kijker verhalen oproepen.

Haar sculpturen bieden de mogelijkheid een andere realiteit te betreden. Heel bewust blijven haar objecten naamloos. Bea van Twillert exposeert een serie olieverfschilderijen, bestaande uit stoere huizen en verstilde portretten. Haar werk is kleurrijk maar ingetogen, een samenspel van abstractie en figuratie.

Een korte geschiedenis van Galerie Waalkens
Begin jaren ‘60 begon herenboer Albert Waalkens een galerie in zijn stal en maakte hij furore door experimentele kunstenaars op het afgelegen platteland te laten werken en onderdak te bieden. Hiermee verwierf hij landelijke bekendheid. Zijn boerderij werd in 1982 door brand verwoest. Er komt een opmerkelijk pand voor terug, ontworpen door architect Gunnar Daan. Na de heropening in 1984 zijn er weer regelmatig tentoonstellingen in Galerie Waalkens. In 2007 overlijdt Albert Waalkens. Tien jaar later (in 2017) wordt de kunstmanifestatie ‘Rondom Waalkens’ georganiseerd, een eerbetoon aan Albert Waalkens.

Adres, contactgegevens en openingstijden
Galerie Bo Lumen, Hoofdweg39, 9684 CB in Finsterwolde. bea@bolumen.nl, 06 51298687 en www.bolumen.nl.

De expositie ‘Het nieuwe licht van Bo Lumen’ is te bezoeken van vrijdag 20 september t/m zondag 27 oktober. Openingstijden: vrijdag t/m zondag, van 11.00 – 17.00 uur. Bezoek op afspraak is altijd mogelijk.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button