Algemeen

De Poort van Winschoten: alle ontwikkelingen op een rij

- advertentie -

Winschoten – De Poort van Winschoten duikt de laatste tijd weer veelvuldig op in de media. Er wordt al jaren gesproken over de herinrichting van het centrum van Winschoten, maar wat houden de plannen precies in?

- advertentie -

De eerste plannen voor de herinrichting van het gebied rondom de Hema in de Langestraat, dateren al van begin 2004. Toenmalig terreineigenaar Gerhard Mestemaker wilde naast de Hema zestien appartementen en winkels bouwen. Enkele jaren later besloot Mestemaker hier toch weer van af te zien. In 2012 ontwikkelde Mestemaker een nieuw plan, waarbij het de bedoeling was dat het stadscentrum rigoureus zou worden aangepakt.

Er zouden meerdere winkels moeten komen, ongeveer 300 parkeerplaatsen en zestig appartementen. De grote blikvanger van het project moest de bouw van een nieuw gemeentehuis worden. De kosten van het project werden geschat op 52 miljoen euro. Maar ook dit plan ging niet door, omdat de gemeente er niet mee akkoord ging.

Het bleek echter niet het einde van de plannen voor herinrichting van het winkelgebied. De gemeente sprak de wens uit om alle ambtenaren in één pand onder te brengen, omdat dit op termijn veel goedkoper zou zijn dan de huidige situatie. Op dit moment zitten de ambtenaren nog verspreid over meerdere locaties in Winschoten en Scheemda.

Daarom kwam de gemeente in 2017 zelf met een nieuw plan voor de Poort van Winschoten. De oude bibliotheek en een oude leegstaande supermarkt moesten gesloopt worden en in plaats daarvan zouden er zes vrijstaande woningen verrijzen. Ook zou het gemeentehuis worden uitgebreid en de ambtenaren kwamen dan op de eerste verdieping van de Hema te zitten. Het pand van de voormalige Kijkshop werd dan aan de Hema toegevoegd.

Maar wederom ging er een streep door de plannen. De oude bibliotheek en supermarkt werden wel gesloopt, maar de rest van de plannen leek af te ketsen. Ruim een jaar geleden werd bekend dat het plan om ambtenaren te huisvesten op de eerste verdieping van de Hema was afgeketst, omdat er volgens de gemeente geen overeenkomst was bereikt met de eigenaar van de winkel.

Weer kwam de gemeente met een nieuw plan op de proppen. In plaats van in de Hema zouden de ambtenaren een onderkomen krijgen naast de Hema waar een nieuw kantoor gebouwd zou worden. De kosten van dit project, zouden net als het Hema-plan, ongeveer negen miljoen euro zijn. Opnieuw volgde er echter een onverwachte wending. In de zomer van 2018 bleken de gemeente en de Hema er toch uit te zijn gekomen. De plannen om de ambtenaren in de Hema onder te brengen konden toch doorgang vinden.

Lang leek dit het definitieve plan voor de Poort van Winschoten te worden. Tot juni van dit jaar. Toen maakte het college van B en W bekend dat het huidige gemeentehuis gesloopt zou moeten worden, alleen het monumentale deel zou behouden blijven. Kosten van de nieuwbouw: 25 miljoen euro. Het voorstel leidde tot veel gefronste wenkbrauwen. De gemeente had immers net bekend gemaakt dat men met grote financiële problemen kampt.

Volgens wethouder Kees Swagerman is nieuwbouw echter veel goedkoper dan verbouw, omdat het nieuwe onderkomen energieneutraal moet worden en de energiekosten daardoor sterk worden teruggedrongen. Maandag 8 juli zal de gemeenteraad de nieuwste plannen bespreken. De verwachting is dat er een stevig debat gevoerd zal worden, want Gemeentebelangen heeft al aan gegeven niet met de plannen in te stemmen. De grote vraag is dan ook of er definitief duidelijkheid komt of dat de plannen van tafel worden geveegd. Het kan dus mogelijk nog alle kanten op.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button