Cultuur

Jeneverstokerij opent midden in de Graanrepubliek

- advertentie -

Oostwold –  De beste plek voor een stokerij is midden in de Graanrepubliek (Oldambt), de graanschuur van Nederland en ook het grimmigste stukje van ons land. Dat dachten ook de heren van distilleerderij Alambik en streekboerderij De Zelfmakerij. Door een samenwerking tussen deze twee bedrijven is een prachtig nieuw bedrijf ontstaan; Groninger Genever Stokerij. De unieke geschiedenis van de Graanrepubliek zie en proef je terug in de smaak van de jenever en in de stokerij zelf.

- advertentie -

Unieke manier van stoken in een alambikketel
De stokerij is gevestigd in streekboerderij De Zelfmakerij in Oostwold, midden in de Graanrepubliek. Op de deel van deze Oldambtster boerderij verrijst een waar dorpsplein met authentieke huisjes, waaronder een jeneverstokerij. In de stokerij wordt op ambachtelijke wijze jenever gestookt volgens eeuwenoude kennis, in een eigen ontworpen alambikketel. Stoken in een alambikketel zorgt ervoor dat de esters die ontstaan bij het stoken op open vlam, meekomen in het destillaat. Esters zijn belangrijk voor de smaak van de drank. Deze manier van ambachtelijk stoken zie je bijna niet meer in Nederland. Door te stoken met alambikketel ontstaat een sterke en volle jenever met meerdere smaaklagen: voor een moment van reflectie.

Een voorproefje?
De werknemers van brouwerij Maallust uit Veenhuizen mochten als eerste intekenen voor een rondleiding en presentatie in de jeneverstokerij. Afgelopen zondag kregen 30 medewerkers en partners letterlijk een voorproefje. De reacties waren veelbelovend: ‘Zo! dan kom je binnen en word je overweldigd door de sfeer, de kennis en ambiance. De combinatie gastheer/vrouwschap en kookkunsten waren in balans. Al met al iets om over na te praten. Succes met de start van de distilleerderij”, aldus Karin en Ro van Maallust. Volgens Zarko Nesic en Freek Kupers, eigenaren van Groninger Genever Stokerij uit Oostwold, smaakt dit begin naar meer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button