Weerbericht

Bomen krijgen herfstkleur

Landelijk – Wie een blik naar buiten werpt is het vast al opgevallen: de bladeren zijn aan het verkleuren en enkelen vallen al naar beneden. Helaas is dit minder goed nieuws voor wie veel gebruik maakt van het openbaar vervoer. Het vallen van de bladeren veroorzaakt ieder jaar vertragingen en zo kunnen de komende tijd ook problemen ontstaan.

- advertentie - 

De natuur begint een prachtig palet aan kleuren te vertonen, maar het kan nog een paar weken duren voordat bomen en struiken massaal hun bladeren verliezen. De dagen worden korter en hierdoor veranderen de kleuren van de bladeren. Vrieskou versnelt het bladvalproces, maar voorlopig is de kans hierop klein.

Komende tijd onstuimig?
Daarnaast speelt de wind een belangrijke rol in het loslaten van de bladeren. De komende dagen is de wind meestal matig van kracht. Voor wie uitkijkt naar de eerste herfststorm en een regen aan dwarrelende bladeren moet geduld hebben. De kans op een stormkracht is de komende tijd klein. Dit is weer geluk voor wie zo lang mogelijk van de herfstkleuren wil genieten. Met het uitblijven van onstuimig najaarsweer blijven de blaadjes wat langer aan de bomen hangen.

Vertraging
Alhoewel het verkleuren en vallen van de bladeren een prachtig spektakel is, is het voor veel reizigers helaas ook minder goed nieuws. Wanneer bomen en struiken massaal hun bladeren verliezen kan dit gladde omstandigheden veroorzaken. De vochtige en platgereden bladeren verminderen de grip op de rails. Hierdoor moeten machinisten extra voorzichtig remmen en optrekken wat tot vertragingen leidt.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button