Weerbericht

Eerste officiële vorst van het najaar gemeten

- advertentie -

Landelijk – In De Bilt koelde het afgelopen nacht af naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste officiële vorstdag na de zomer een feit. Normaal kondigt de eerste officiële vorst zich begin november aan. De laatste keer dat het dit jaar in De Bilt vroor was op 14 april. Afgelopen dinsdag kwam het lokaal al tot de eerste vorst. In Twenthe koelde het dinsdag af naar -0,5 graden. Het koudst was het vannacht in Lelystad met tot nu toe -2.6 graden.

- advertentie -

Deze nacht kwam het op grote schaal tot lichte vorst. Aan de grond was het nog veel kouder met in Heino zelfs -6.2 graden. Op 18 september vroor het voor het eerst aan de grond. Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht en Twenthe hadden de primeur.

Eerste officiële vorst mooi op tijd
De eerste officiële vorst van het najaar dient zich op tijd aan. Gemiddeld komt de temperatuur in De Bilt voor het eerst op 4 november onder nul. De meest vroege datum dat het in De Bilt op neushoogte vroor was op 16 september 1971. De temperatuur daalde op het hoofdstation naar -0,4 graden.

In 2000 pas halverwege december de eerste vorst
In 2000 duurde het tot ver in december voordat het in De Bilt tot vorst kwam. Pas op 17 december noteerde De Bilt -0,5 graden. In dat jaar duurde het in het hele land record lang, want pas op 16 december kwam het tot lokale vorst. Gilze-Rijen noteerde -1,8 graden.

Vorig jaar al in september vorst
In 2018 vroor het op neushoogte in september. Op 30 september daalde de temperatuur naar -0,1 graden. Daarmee was het de koudste septembernacht in 47 jaar. In 2017 kwam de eerste vorstdag goed op tijd. Op 6 november daalde de temperatuur in de late avond tot onder nul. In 2016 en 2015 kwam het op respectievelijk 23 oktober en 23 november tot de eerste officiële vorst in De Bilt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button