Gemeente

Sneller Hulp bij beginnende Schulden in Oldambt

Oldambt – De gemeente Oldambt gaat samenwerken met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energieleveranciers om inwoners die financiële problemen hebben, eerder in beeld te krijgen. Het gaat om een proef waarin de gemeente problematische schulden bij inwoners wil voorkomen. Vanmiddag gaf wethouder Laura Broekhuizen het startsein voor het project. Ze blies schulden figuurlijk de wereld uit.

- advertentie - 

Samenwerken
Zorgverzekeraar Menzis, woonstichting Groninger Huis en woningcorporatie Acantus werken mee aan het proefproject. Naar verwachting sluit in december ook een energieleverancier aan. De bedoeling is dat deze organisaties vroegtijdig met de gemeente gaan samenwerken, wanneer zij zien dat er bij mensen betaalachterstanden ontstaan. Mensen kunnen vervolgens hulp krijgen van een team van medewerkers van de Volkskredietbank en Sociaal Werk Oldambt.

“Het is een hele mooie manier om ervoor te zorgen dat inwoners zich al snel gehoord en gesteund voelen,” zegt wethouder Laura Broekhuizen. “Mensen kunnen hulp krijgen wanneer de financiële problemen nog klein zijn, om zo erger te voorkomen.”

Voorkomen beter dan genezen
Laura Broekhuizen benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen met betaalachterstanden snel in beeld komen. “We zien dat inwoners nu vaak pas vijf jaar na het ontstaan van de eerste betalingsachterstanden om hulp vragen en een beroep doen op schuldhulpverlening. Gemiddeld is de schuld dan al ruim €40.000. Dat is enorm veel geld en dat heb je niet zomaar opgelost. Hoe eerder we hulp bieden, hoe beter we kunnen voorkomen dat zulke grote schulden ontstaan. Het is heel fijn dat organisaties ons hierbij helpen.”

Schuldslopersteam
Het proefproject is onderdeel van een breder plan om financiële problemen van inwoners te lijf te gaan. De gemeente Oldambt werkt op verzoek van haar gemeenteraad aan een ‘schuldslopersteam,’ waarin organisaties intensief samenwerken om inwoners met financiële problemen te helpen.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Open chat
Tip ons!