Algemeen

Bloemetje van de Week voor Fred van den Bor uit Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie - 

Deze keer brachten we een mooi boeket naar Bad Nieuweschans. Daar woont Fred van den Bor. Hij werd genomineerd door Jielis Duizer. Hij schreef:

“Ik wil graag Fred van den Bor voordragen omdat hij als vrijwilliger in de bibliotheek in Winschoten altijd klaar staat voor de mensen en zijn werk zeer serieus neemt. Altijd 100 procent inzet.”

We parkeren onze auto voor een karakteristiek pandje aan het plein van dit historische dorpje. De deur gaat direct open. Fred heet ons welkom en vanuit de keuken klinkt met Haagse tongval:

“Willen jullie gewone koffie? Of liever café latte? Cappuccino kan ook hoor!”  Dat is Jielis. Hij nomineerde zijn partner. Drie kleine hondjes rennen blaffend en kwispelend rond in de kamer. De muren hangen vol met schilderijen. Veel afbeeldingen van dieren: Honden en schapen. En aan het plafond hangen twee reusachtige kroonluchters.

“Ik was bijna vijftig jaar lang ambtenaar bij het ministerie van Financiën in Den Haag. We gingen al tien jaar op vakantie in deze provincie. Jielis en ik zeiden tegen elkaar: ‘Als we ooit de kans krijgen gaan we hier wonen”, zegt Fred. “Toen werd ik gevraagd voor een functie bij de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) in Winschoten. Dat was onze kans. Mijn werkgever regelde alles voor de verhuizing. Zelfs de inrichting van ons huis werd gefaciliteerd. Ik werkte nog tot 2015 bij CAS. Sindsdien ben ik met pensioen. “

Fred zocht invulling voor zijn vrije tijd. Eén van de dingen die hij ging doen was werken bij de bibliotheek. “Die was net verhuisd naar ‘de Klinker’. Ik werk daar één dag in de week. Maar er werken veel meer vrijwilligers, zeker een man of vijftien. Ik vind dat zij allemaal een bloemetje verdienen!”

Jielis: “Fred heeft een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Wil zelf altijd zijn klus afmaken. Die jongen verdient gewoon een bloemetje. Ze moeten zuinig zijn op vrijwilligers. Half Nederland draait op vrijwilligers.”

Fred zorgt dat de boeken bij de goede adressen terecht komen. “Abonnees in een dorp bestellen boeken en die doe ik dan in een krat. Onze vaste koerier brengt dat dan naar het afhaalpunt. Zoals bijvoorbeeld de Coöp hier in Bad Nieuweschans.”

Maar Fred doet meer in zijn vrije tijd. Hij is actief in het Comité 4 en 5 mei. “We maken nu plannen voor de herdenking van 75 jaar vrijheid volgend jaar.” En was vrijwilliger bij het Keltisch Midzomer Festival.

Daarnaast schildert hij veel. “Toen ik net met pensioen was ontmoette ik Erlinde Stephanus. Zij leerde me de beginselen van het schilderen.” Nu steekt hij veel tijd in dit creatieve werk.

Een paar huizen verderop in de straat is Sis-co. Een winkel voor tweedehands spullen. Jielis werkt daar af en toe. En op de zolder is het atelier van Fred. “Als m’n hoofd te vol zit met allerlei zaken, dan zeg ik: ‘Ik ga even op zolder.”

Het wonen in Oost Groningen bevalt Fred en Jielis.

“De sfeer is goed. Mensen groeten je op straat. De kinderen zeggen U tegen ons. En er is hier nauwelijks graffiti.”


Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’
Foto & tekst: Jos Schaafsma

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Open chat
Tip ons!