Weerbericht

Wintermaand december waarschijnlijk zacht en nat

Landelijk – In de feestmaand december wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. Het hoofdgerecht bestaat waarschijnlijk uit zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzones aanvoeren. Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw. De kans op een witte Kerst is dus nog niet verkeken.

- advertentie - 

Volgens de weermodellen zal de gemiddelde decembertemperatuur dit jaar uitkomen rond 5 graden. In een normale decembermaand is het gemiddeld 3,7 graden. Dit is een gemiddelde over de dagen en nachten. Overdag is het normaal 5-7 graden en ‘s nachts 1-2 graden. Daar zitten we dit jaar waarschijnlijk dus vaak boven.

December is gebruikelijk een natte maand met landelijk gemiddeld zo’n 79 mm. In de kustprovincies, op de Veluwe en in de Limburgse heuvels valt normaal 80-90 mm en in de rest van het land valt 70-80 mm. Dit jaar wordt vooral voor de kustprovincies nog wat meer neerslag verwacht dan normaal.

Weer geen witte Kerst dit jaar?
De kans op een witte Kerst is in Nederland standaard heel klein met 5 procent in het westen en 10 procent in het oosten. Tijdens een decembermaand waarin zachte zuidwestenwinden domineren neemt de kans verder af. Toch is een witte Kerst ook in een zachte wintermaand niet onmogelijk. Wanneer de wind precies op het juiste moment kortstondig uit het koude oosten waait zitten we zo in de vorst. Wanneer er dan ook nog neerslag in aantocht is stijgt de kans op sneeuw.

Vorig jaar beleefden we de op zes na zachtste decembermaand sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden tegen 3,7 normaal. Toch was op 16 december in een groot deel van het land sprake van tijdelijke sneeuwpret. Kortom: een zachte decembermaand betekent niet dat we helemaal geen winterweer gaan zien.

Hoe gaat de winter verder?
Voor liefhebbers van onvervalst winterweer hebben we slecht nieuws. Onze winterverwachting blijft ongewijzigd. De kans is groot dat ook in januari en februari zuidwestenwinden overheersen, waardoor het meestal zachter is dan normaal. Wisselvalligheid met geregeld regen krijgen we daarbij cadeau.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Open chat
Tip ons!