Algemeen

Oorlogsjaren van een zondagskind

- advertentie -

Scheemda – Op maandag 9 december verschijnt op de geboortedag van Pieter Aukes en bijna 75 jaar na de bevrijding zijn biografie getiteld “Oorlogsjaren van een zondagskind”, geschreven door Zwannet Bos.

- advertentie -

Pieter Aukes was geboren en getogen in Scheemda. Zijn aangrijpende korte levensverhaal is in dit boek vervat, ISBN 9789057861536, kost 19,90 in de boekhandel en is verkrijgbaar bij boekhandel Nieborg en de Primera te Scheemda. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan dr. Oebele Vries. Daarnaast is er in Scheemda ter nagedachtenis aan Pieter Aukes nog een monument van hem te vinden, waarvan de foto bijgesloten is en in het boek opgenomen.

De ingeving kwam ergens in april 2009. Plotseling wilde Zwannet meer weten over wat haar oom Pieter Aukes uit Scheemda was overkomen.

Wat wist ze nou eigenlijk?
In ieder geval niets over wat hij had meegemaakt in dat strafkamp in Duitsland: Wilhelmshaven. Inmiddels had ze besloten om ook de periode waarin hij in Assen gevangen zat en zijn onderduikperiode erbij te betrekken. Van de onderduikperiode wist ze alleen dat Pieter in Hellendoorn ondergedoken had gezeten. Zoals ieder jaar bezocht ze samen met haar moeder zijn graf en las ze in stilte de tekst op de grafsteen ondanks het feit dat ze deze allang uit haar hoofd kende. “Na veel te hebben geleden in een Duits concentratiekamp”….

Met veel goede voornemens begon haar zoektocht naar zijn verhaal. Al met al werkte Zwannet tien jaar aan de reconstructie van oorlogsjaren in Scheemda, Hellendoorn (Marle), Assen, Wilhelmshaven en Delfzijl.

Vele jaren eerder gaf de uitgeverij het boek over de oorlog in de voormalige gemeente Scheemda uit: “Maar verder is hier niks gebeurd” van de heer Bakker. Hiervan zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar tijdens de presentatie voor een antiquarische prijs van 5 euro per stuk.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button