Algemeen

Vanaf 15 december geen contant geld meer op de bus

- advertentie -

Groningen/ Drenthe – Vanaf 15 december 2019 kan je een los buskaartje alleen betalen met PIN/creditcard in al onze bussen in Groningen en Drenthe. Met contant geld betalen is niet meer mogelijk. Sneller en voordeliger reizen? Dat kan gewoon met je OV-chipkaart!

- advertentie -

Vorig jaar zijn we gestart met het afschaffen van contant geld in een groot aantal bussen. Zo kan er sinds juni 2018 niet meer contant afgerekend worden in de bussen van Q-link blauw (lijn 3, 4 en de nachtbuslijnen). In het najaar van 2018 volgden ook Q-link groen (lijn 1 en 2), Q-link paars (lijn 5 en 6), Q-link rood (lijn 12) en de stadsbussen in Emmen.

Met de ingang van de nieuwe dienstregeling op 15 december schaffen we het contant geld af op alle bussen van Qbuzz. Hiermee vergroten we niet alleen het veiligheidsgevoel van onze chauffeurs, het biedt ook meer gemak voor jou als reiziger. Op dit moment zijn we druk bezig met het inbouwen van pinapparatuur.

Let op: vóór 15 december is het nog niet in alle bussen mogelijk om met pin te betalen.

Gemak voor de chauffeur én de passagier
Het kaartaanbod in de bus wijzigt niet door het afschaffen van contant geld in de bus. De bekende buskaartjes blijven te koop bij de buschauffeur. Afrekenen kan dan met de pinpas. Ook contactloos, dit gaat een stuk sneller. Naast een groter gevoel van veiligheid, zorgt het pinnen in de bus hiermee ook voor meer gemak voor de chauffeur en passagiers.

E-tickets
Via onze webshop kun je vanaf 15 december enkele kaartjes ook online aanschaffen. Zo bestel je eenvoudig een Dagkaart, Dal-Dagkaart of P+R-kaartje. De barcode op jouw E-ticket scan je vervolgens in de bus. Je kunt je E-ticket zowel uitgeprint als op je telefoon scannen.

Voordeligst reizen met de OV-chipkaart
Het kopen van een kaartje bij de chauffeur wordt straks een stuk gemakkelijker, maar reizen met de OV-chipkaart blijft in Groningen en Drenthe meestal het voordeligst en snelst. Op veel trajecten betaal je met de OV-chipkaart een stuk minder dan met een buskaartje. Check de prijs van je reis in de reisplanner.

Actie! Van 18-11-2019 tot en met 31-12-2019 koop je een persoonlijke OV-chipkaart voor maar €2,50 in plaats van €7,50. Deze actie geldt alleen voor Noorderlingen. Meer weten? Kijk op www.ovtoppertje.nl.

Waarom contant geld beperken?
De landelijke golf van incidenten die het openbaar vervoer een tijd geleden heeft opgeschrikt, is voor ons aanleiding geweest om de situatie op het gebied van sociale veiligheid in de concessie Groningen Drenthe onder de loep te nemen. Gebleken is dat de toename van incidenten met name een Randstedelijk probleem is; in de noordelijke regio is juist een dalende tendens te zien. Wel lijkt de ernst van het aantal incidenten steeds meer toe te nemen.

In Groningen en Drenthe zijn, net als op landelijk niveau, betalingsproblemen vaak de aanleiding voor incidenten. Het is duidelijk dat de incidenten die te maken hebben met contant geld op de bus een enorme impact hebben op chauffeurs en afbreuk doen aan hun gevoel van veiligheid. Daarom hebben we ervoor gekozen om contant geld in de bus stapsgewijs steeds verder te beperken, om het op 15 december 2019 volledig af te schaffen. Immers, ieder incident is er één teveel.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button