Cultuur

Proef de vrijheid van kunst in een filmpremière

- advertentie -

Scheemda Op 9 december 2019 is er een avond aan de Molenstraat 14 te Scheemda met op het podium de multimediale Ton de Jong, een kunstenaar die woont en werkt bij ons op het Groningse platteland. Hij kan ontzettend veel en imponeert altijd: als kunstschilder, muzikant, als schrijver van boeken, als componist van muziek, liedjesschrijver, als filmmaker en noem maar op.

- advertentie -

Ton de Jong is een kunstenaar met veel maatschappelijke betrokkenheid waardoor deze avond met Ton op het podium wel ontspannend is, maar niet vrijblijvend. De aanleiding is deze keer de première van de publieksversie van zijn nieuwe animatiefilm “de Wolkentrein en Ander Verdriet”. Een 18 minuten film die zich afspeelt in het weidse Groningse landschap. Met een met wolken beschilderde blauwe trein die een imaginaire reis maakt door de volkomen magische provincie Groningen over gebaande en ongebaande sporen. Het gaat over de magie van reizen in combinatie met thema`s die belangrijk zijn in ons leven. Over dromen, vrijheid, censuur, mobiliteit, samenleven, vervullen van levensdromen, over het waarmaken van je capaciteiten. De Wolkentrein zou een symbolische reis kunnen zijn, een reis om onze levensdoelen te vervullen.

Het programma deze avond begint met een super korte introductie, gevolgd door -op speciaal verzoek van Kees van Slochteren- de ongeveer 5 minuten durende oudere animatiefilm ‘Het Golventheater’. Daarna vertelt Ton iets over zijn werkwijze en over zijn beweegredenen en de achtergronden om zijn nieuwe animatiefilm ‘de wolkentrein en ander verdriet’ te maken. Waarna u de artiestenversie van deze film ziet.

Na de pauze gaat Ton dan in op een aantal korte fragmenten uit de film en de keuzes die hij maakte voor de snellere en aangepaste publieksversie: de premièrefilm van deze avond. Er is dan ook ruimte voor het stellen van vragen en voor opmerkingen en overleg.

De avond wordt dan afgesloten met de daadwerkelijke filmpremière. ‘Hoe dan ook’, zegt Ton de Jong, ‘er zijn weliswaar levensvraagstukken in verwerkt maar het gaat om de opbouwende oplossing daarvan. En om de magie en de schoonheid die daar onderdeel van zijn.’ In de première van deze avond ligt de nadruk dan ook op positiviteit. We verwachten dat u na het zien van de film gaat glimlachen en zelf gaat nadenken over het waarmaken van uw eigen capaciteiten.

Aan de muren deze avond een expositie van stills en/of storyboards uit de film(s) van Ton de Jong.

Première van de publieksversie van de film “De Wolkentrein en Ander Verdriet” van Ton de Jong / dresscode bij deze filmpremière: casual chic / datum 09-12-2019 / locatie bij het kerkje van Kees en Ædda aan de Molenstraat 14 te Scheemda / aanvang 20.00 uur en zaal open om 19.00 uur / uw bijdrage in de kosten 7,50.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button