Weerbericht

Vallende sterren Geminiden precies tijdens pieknacht goed te zien

- advertentie -

De Bilt – Goed nieuws voor wie dit weekend meteoren wil spotten: de vallende sterren van de Geminiden zijn dit jaar goed te zien! Precies tijdens de piek van deze jaarlijkse sterrenregen zijn er brede opklaringen. Op het hoogtepunt in de nacht van zaterdag op zondag zijn ongeveer 21 vallende sterren per uur te zien. Vanwege de volle maan is dit aantal veel kleiner dan vorig jaar.

- advertentie -

Het hoogtepunt van de Geminiden vindt in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Om 1:00 uur ’s nachts verschijnen de meeste vallende sterren aan de hemel. Het weerbeeld bestaat uit brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Wel neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. Dat betekent dat in de zuidelijke provincies minder lang van de sterrenregen kan worden genoten. Het noorden heeft de beste papieren voor meteorenspotters, omdat het daar het langst helder blijft. Wie naar buiten gaat om te kijken kan zich beter warm aankleden. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur namelijk rond het vriespunt.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag en zondagavond, voor en na de piek dus, zijn vallende sterren van de Geminiden te zien. Wel is het aantal zichtbare meteoren veel kleiner dan in de pieknacht. Bovendien gooit bewolking waarschijnlijk roet in het eten.

Grootste en meest bekende meteorenzwerm
De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar produceren de Geminiden hooguit 21 zichtbare meteoren per uur. Vorig jaar waren dat er nog bijna 110. Ook volgend jaar worden ruim 100 vallende sterren per uur verwacht.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken.

Wat zijn vallende sterren?
Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar wanneer de aarde door zogenaamde meteorenzwermen heen trekt kan een heuse sterrenregen of meteorenstorm ontstaan.

- advertentie -

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen; de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 km hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

- advertentie - 

Meer over vallende sterren: https://nieuws.weeronline.nl/wat-zijn-vallende-sterren/

Kijktips om zoveel mogelijk vallende sterren te spotten

  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
  • Kleed je warm aan. Dit geldt ook voor de zomer, want als je langdurig ’s nachts buiten ligt krijg je het snel koud.

Bron: Weeronline

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button