Incidenten

321 Openbare camera’s aangemeld bij de politie in Oldambt

- advertentie -

Groningen/ Oldambt – In de provincie Groningen staan bij de politie in totaal 4.781 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 122 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen.

- advertentie -

Groningen is daarmee de provincie met relatief gezien de minste bewakingscamera’s. In andere provincies zijn meer camera’s per inwoner. Gelderland telt bijvoorbeeld per 57 inwoners één camera.

In de stad Groningen staan, van alle 12 Groningse gemeenten, veruit de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 1.779. In Het Hogeland worden op 442 camera’s beelden vastgelegd en Midden-Groningen maakt de top-3 compleet met 435 camera’s. In de gemeente Oldambt hangen 321 camera’s.

Cameradichtheid het hoogst in Stadskanaal
De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Stadskanaal. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 117 beveiligingscamera’s. Ook Appingedam (116), Westerwolde (108) en Delfzijl (104) hebben meer dan 100 camera’s per 10.000 inwoners. Nota bene: omdat Groningen meer inwoners heeft, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 77.

Meeste overheidscamera’s in Groningen
Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Groningen alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 69 overheidscamera’s geregistreerd bij de politie. In 75% van alle Groningse gemeenten houdt de overheid tot slot géén oogje in het zeil. Dit geldt onder meer voor Stadskanaal en Appingedam.

Lees ook:
Meld jouw beveiligingscamera aan en help mee misdrijven op te lossen

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button