Weerbericht

Rustig en droog weer met Oud en Nieuw

Kans op mist tijdens jaarwisseling

- advertentie -

Oldambt – Goed nieuws voor vuurwerkliefhebbers: de jaarwisseling verloopt waarschijnlijk droog. De kans op rustig weer met Oud en Nieuw is groot en daardoor kunnen de vuurpijlen veilig de lucht in. Er is wel een keerzijde aan het rustige weer: er kan dichte mist ontstaan en de luchtkwaliteit is tijdens en na de jaarwisseling erg slecht.

- advertentie -

Precies bij de overgang van Oud en Nieuw heeft Nederland te maken met erg kalm weer. Overdag is er een mix van wolkenvelden en flinke zonnige perioden. Het blijft droog en er waait een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. De temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar naar 6-8 graden. Ook Oudejaarsavond is het droog met opklaringen. Met de kou valt het mee. Tijdens de jaarwisseling is het 2-4 graden.

Er staat weinig wind. In combinatie met de grote hoeveelheden fijnstof van het vuurwerk leidt dat tot dichte mist. Daardoor kan het zicht op het vuurwerk of onderweg tijdens de nachtelijke uren ernstig beperkt zijn. Ook overdag op Nieuwjaarsdag kan het nog een tijdje mistig zijn, maar in de middag schijnt ook geregeld de zon. Het is droog en vuurwerkresten kunnen makkelijk van straat geveegd worden. Tijdens de nieuwjaarsduik is het een 6 a 7 graden. Vorig jaar was het bij de jaarwisseling nevelig, maar van dichte mist was geen sprake. Aan zee stond een stevige westenwind. Hierdoor werd het vreugdevuur in Scheveningen flink aangewakkerd.

 Weekend voor Oud en Nieuw koud weer
Ook dit weekend is het kalm weer. Zaterdag start koud met op veel plaatsen 1 tot 4 graden vorst. Regionaal is het mistig, maar geleidelijk lost de mist op. Zaterdagmiddag schijnt de zon op veel plaatsen volop en is het droog, lokaal kan de mist hardnekkig zijn en de grootste kans daarop maakt het westen. Het is heerlijk weer voor een wandeling, maar wie naar buiten gaat moet zich wel warm aankleden. De maxima liggen tussen de 2 en 4 graden. Alleen in Zeeland wordt het een graad of 5-6. In gebieden met mogelijk hardnekkige mist wordt het niet veel warmer dan een graad of 1-2. Normaal is het eind december 4-6 graden.

Zondag trekken wolkenvelden over het land en zijn er tussendoor zonnige momenten. Ook dan kan het in de ochtend regionaal mistig zijn. Na een koude start met in de vroege ochtend 0 tot -5 graden wordt het ‘s middags +3 tot +6 graden. Maandag stijgt de temperatuur naar 5-8 graden. Het waait harder dan in het weekend en daardoor is de kans op mist klein.

Hoe ontstaat vuurwerkmist?
Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de luchtkwaliteit zeer slecht is, ook kunnen de vele kruitdampen mist veroorzaken. Wanneer er weinig wind staat, blijven de stofdeeltjes dichtbij het aardoppervlak hangen. Waterdruppeltjes hechten zich massaal aan de grote hoeveelheid fijnstof en dat zien we als mist. Omdat bij het afschieten van vuurwerk bijzonder veel kruitdampen vrijkomen kan het zicht ernstig teruglopen. Zo was het zicht bij de jaarwisseling van 2007 naar 2008 op sommige plaatsen zelfs minder dan 5 meter!

Omdat de roetdeeltjes gevangen zitten in de mistdruppeltjes is sprake van een ‘vieze’ mist. Dit wordt ook wel smog genoemd. De term smog is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘smoke’ (rook) en ‘fog’ (mist), rookmist dus.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button