Weerbericht

Wordt het de komende tijd nog winter?

- advertentie -

Landelijk – Meteorologisch gezien zit de eerste wintermaand van 2019/2020 erop. Op een paar nachten met vorst na was de maand niet echt winters. Inmiddels zitten we in januari en ook nu ziet het er niet naar uit dat Koning winter het land overneemt met schaatspret. Sterker nog: halverwege volgende week is zelfs weer kans op warmterecords.

- advertentie -

Winterweer is de komende tijd niet te verwachten. Na een licht wisselvallig weekend met temperaturen van 7-9 graden en vandaag een enkele bui, gaat de temperatuur de komende week omhoog. Het weerbeeld is wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien en met een stevige westen- tot zuidwestenwind wordt zeer zachte lucht vanaf de Azoren aangevoerd.

Eerste warmterecord van 2020 in zicht
De kans dat deze zeer zachte lucht het eerste warmterecord van 2020 gaat opleveren is groot. Voor woensdag 8 januari is het temperatuurrecord voor De Bilt 12,0 graden en deze waarde werd gemeten op 8 januari 2011. Ons Weeronline-weermodel verwacht een temperatuur van 12,8 graden voor De Bilt.

Het kan zelfs de warmste 8 januari worden sinds de metingen in 1901 begonnen. Nooit eerder werd het op de achtste dag van het jaar warmer dan 12,9 graden. Deze temperatuur werd op 8 januari 2007 genoteerd in het Zeeuwse Westdorpe. De hoogste temperatuur die ons Weeronline-weermodel nu berekend voor woensdag is 13,6 graden.

Later in de maand wel winter?
Ook als we wat verder kijken is geen zicht op echt winterweer. Wel gaan we wat meer profiteren van hogedrukgebieden. De neerslagkansen nemen af en de zon gaat vaker schijnen. Bovendien neemt, na volgend weekend, de kans op vorst in de nacht en ochtend weer iets toe en lijkt het misschien soms een beetje winter. Overdag blijft de temperatuur echter ruim boven het vriespunt uitkomen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button