Weerbericht

Lokaal glad en ruiten krabben in en na het weekend

- advertentie -

Landelijk – Komende nacht, maar ook de daaropvolgende nachten gaat het, vooral landinwaarts, vriezen en moeten automobilisten rekening houden met ‘autoruitkrabvertragingstijd’. Ook kunnen bruggen en viaducten lokaal glad zijn door bevriezing van natte wegdelen. Het is januari en dan is nachtvorst gebruikelijk. Toch is het na een zachte periode weer even wennen als de temperatuur daalt naar wat feitelijk normaal is in een winter.

- advertentie -

Vorst hebben we dit jaar nog niet op uitgebreide schaal gehad, maar in november en december wel. Meetpunt De Bilt had in 2020 alleen in de Nieuwjaarsnacht een beetje vorst met -0,2 graden. De laagste temperatuur deze winter was -4,9 graden op meetpunt Hupsel (Gelderland) en deze waarde werd aan het eind van Nieuwjaarsdag bereikt.

Lokaal kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen
De komende nachten vriest het regionaal licht. Ook is dit weekend kans op enkele buien. Deze combinatie kan vannacht en morgenochtend, maar ook maandagochtend leiden tot plaatselijke gladheid door bevriezing van natte wegdelen. Vooral op koudegevoelige wegen, zoals bruggen, kunnen wegdektemperaturen onder nul komen. In de kustgebieden zijn de meeste buien actief, maar ook landinwaarts is een bui niet uitgesloten.

‘Autoruitkrabvertragingstijd’ van enkele minuten
Maandagochtend vriest het in het binnenland op veel plaatsen licht. Autobezitters moeten dan ook rekening houden met een vertraging van enkele minuten doordat de autoruiten gekrabd moeten worden. De meest deprimerende dag van het jaar ‘Blue Monday’ begint dan ook goed.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button