Algemeen

Terra mbo Winschoten springt in op tekort hoveniers

- advertentie -

Winschoten – Vanaf schooljaar 2020-2021 start de nieuwe opleiding tot Vakbekwaam hovenier in de gemeente Oldambt. Deze niveau drie mbo-opleiding wordt aangeboden door Terra mbo Winschoten en biedt studenten hiermee meer opleidingsmogelijkheden op diverse niveaus binnen de groene sector in de regio.

- advertentie -

Bijna vier op de tien ondernemers in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met de komst van deze nieuwe opleiding in de gemeente Oldambt worden meer hoveniers opgeleid om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken. Door de opleidingsmogelijkheden in de groene sector te verbreden, kunnen meer leerlingen kiezen voor een opleiding passend bij zijn/haar niveau in zijn/haar eigen omgeving. Hiermee komt Terra mbo tegemoet aan de wensen van leerlingen én bedrijven.

Afdelingsdirecteur Anka Noorda legt uit waarom zij het zo positief vindt dat Terra deze opleiding nu ook aanbiedt in Winschoten. “Dit geeft leerlingen uit de omgeving kansen om een opleiding te volgen die werkgelegenheid biedt en waar stages voor beschikbaar zijn. Samen met bedrijven uit de regio geven we vorm aan het onderwijs. Zij geven bijvoorbeeld gastcollege of hebben een praktijkopdracht die studenten kunnen uitvoeren”.

Marten Aapkes van Aapkes Hoveniers uit Winschoten onderstreept dat deze opleiding hard nodig is in de regio. Marten: “Wij hebben vijf medewerkers bij ons in het bedrijf, daarmee zijn wij een middelgroot hoveniersbedrijf in onze regio. Voor een duurzaam personeelsbestand is het nodig dat er ook jongeren in onze sector gaan werken. Zo kunnen de oudere werknemers hun kennis en ervaring op de jongeren overbrengen en behouden we de kwaliteit in de sector”.

De opleiding tot Vakbekwaam hovenier is een driejarig mbo-opleiding op niveau drie. Tijdens deze opleiding leren studenten alles over ontwerp, aanleg en onderhoud van groen. Dit leren zij voornamelijk in de praktijk met opdrachten van echte opdrachtgevers.

Bezoek de Open Dag
Terra Winschoten MBO biedt daarnaast verschillende opleidingen voor Entree en niveau twee. Voor Entree zijn dat: assistent Logistiek, assistent Plant of Groene Leefomgeving, assistent Verkoop/Retail. Voor niveau twee zijn dat: Natuur & Recreatie, Cultuurtechniek & Waterschapbeheer, Hovenier, Dierverzorging, Veehouderij, Akkerbouw, Loonwerk en Bloem, Groen & Styling. Tijdens de open dag krijgen scholieren een goede indruk van de verschillende opleidingen. De Open Dag is op vrijdag 24 januari van 16.00 – 20.30 uur.

Terra Winschoten is onderdeel van Campus Winschoten en gevestigd aan de P.C. Hooftlaan1, 9673 GS Winschoten.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button