Partnerbijdragen

Wie kijkt er eigenlijk nog live televisie? 

Landelijk- De nieuwste Netflix serie al gezien? We kijken massaal naar deze on demand dienst. Tegelijkertijd kijken we steeds minder vaak naar lineaire televisie. Toch raken we er niet van los.

- advertentie - 

Steeds meer mensen stappen af van hun televisieabonnement. Ze kijken liever wanneer ze daar zelf zin in hebben en dus kiezen ze voor on demand kijken. Een heerlijke bezigheid als je na een paar dagen weg, je weekendtas in de gang zet en heerlijk op de bank kruipt met een Netflix serie.

Of uit het werk vandaan de laptop rugzak wegzet en op diezelfde laptop je favoriete serie via HBO gaat zien. Ook programma’s en series op Amazon Prime en Disney Plus blijken goed bekeken te worden. Daarnaast is het terugkijken van programma’s via NPO Start en KIJK steeds populairder.

Groot aantal mensen blijft trouw aan tv-abonnement
Toch concludeert het Commissariaat voor de Media dat een groot aantal mensen nog altijd trouw blijft aan zijn of haar televisieabonnement. Macht der gewoonte. En dan blijken we ook nog jaren trouw te blijven aan dezelfde aanbieder. Meer dan 53 procent is al zes jaar of langer bij dezelfde.

Met name oudere mensen denken er niet over om van hun abonnement af te stappen. Jongeren kijken nog maar af en toe lineaire televisie. Zij maken veel meer gebruik van social media en kijken on demand naar hun series.

Sport en nieuws kijken we graag live
Op het gebied van sport kijken we nog wel met z’n allen lineair. Denk aan live uitzendingen van voetbalwedstrijden bijvoorbeeld. Ook voor het nieuws kijken we live. Hoeveel we kijken? Gemiddeld 2 uur en 36 minuten per dag (2019), meent Stichting KijkOnderzoek. En we kijken gemiddeld twintig minuten per dag terug naar programma’s die eerder zijn uitgezonden.

De vraag is natuurlijk of we ooit lineair televisiekijken achter ons gaan laten. Zoals het er nu uitziet, lijken we op prime time en vooral het journaal en live sportwedstrijden niet los te kunnen laten. Net zoals het fijn is om je favoriete Netflix serie te kijken, is het even zo fijn om op zaterdag nadat alle boodschappen uit de heuptas zijn opgeruimd, die ene spannende sportwedstrijd te gaan kijken.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Open chat
Tip ons!