Weerbericht

Vrijdag en zaterdag flinke plensbuien met kans op onweer

- advertentie -

Landelijk – Deze week heeft het elke dag wat geregend, maar vrijdag en zaterdag wordt het pas echt wisselvallig. De regen komt soms met bakken tegelijk uit de lucht en daarbij is ook hagel en onweer mogelijk. Het verkeer moet dan ook rekening houden met deze regen. Lokaal is kans op wateroverlast en ook kan het kort na een felle hagelbui lokaal glad zijn.

- advertentie -

Morgen krijgen we in de loop van de ochtend vanuit het westen te maken met buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Vooral landinwaarts komt het in de middag het tot felle buien met naast kans op hagel en onweer ook flink wat regenwater in korte tijd. Er kan tot meer dan 10 millimeter vallen en de regen kan lokaal leiden tot wateroverlast. Het verkeer moet ook rekening houden met lokale gladheid na een fikse hagelbui.

Terwijl landinwaarts de regenmeters worden gevuld, breekt in het westen de zon steeds vaker door. In de loop van de middag wordt het ook landinwaarts weer droog. De temperatuur stijgt naar 12 tot 16 graden en de stevige zuidwestenwind maakt het er niet beter op.

Voor de natuur is regenwater welkom, maar niet in de vorm van plensbuien. Als het plenst van de regen, neemt de droge bodem dit water heel slecht op en stroomt veel via sloten weg. Het best voor de natuur is urenlang lichte regen. De buien van komende dagen betekenen dus geen einde aan de droogte.

Ook zaterdag flinke plensbuien, zondag geheel ander weer
Zaterdag trekken ook weer buien over het land en geleidelijk worden ook deze buien weer fel. In het midden, maar vooral in het oosten is kans op hagel en onweer. In het westen valt het met de buiigheid wel mee en in het zuidwesten blijft het zelfs overwegend droog. Het is opnieuw fris met 12 tot 15 graden. Normaal is het begin mei 15-18 graden. Tot en met zaterdagavond kan 10-20 millimeter vallen en dat is duidelijk meer dan de 6 millimeter die tot begin deze week gemiddeld over het land is gevallen sinds half maart.

Vanaf zondag zijn de plensbuien verleden tijd en blijft het vaak zonnig en droog.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button