Weerbericht

Kou op komst na zomerse zaterdag

- advertentie -

Landelijk – Het wordt een weekend met twee gezichten. Terwijl het zaterdag nog zomers is met veel zon en regionaal 25 graden, slaat het weer zondag om. Een noordenwind blaast dan koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land. Maandag wordt het slechts 10-12 graden! Bovendien is kans op wat regen.

- advertentie -

Voor zomerliefhebbers is zaterdag dé dag van de week. De zon maakt overuren en alleen een paar stapelwolken en dunne sluierwolken weten het zonlicht wat te temperen. Het blijft waarschijnlijk droog. De temperatuur loopt op naar 20-23 graden in het noorden en westen, circa 24 in het midden en oosten en 25-26 in het zuiden en zuidoosten. In de kustgebieden is het door wind van zee een paar graden koeler. Het is ideaal weer om in de tuin of op het balkon door te brengen en dat kan perfect in korte broek of rok, T-shirt, polo of blouse.

Met deze temperaturen zal het in de zon gauw warm aanvoelen en dan is het lekker om de schaduw op te zoeken. Ook vanwege de krachtige zon is dat verstandig. De UV-index is deze zaterdag 5 tot 6 en daardoor kan een lichte huid al in 20-30 minuten verbranden.

Ook ’s avonds is het nog een tijd warm met in het binnenland temperaturen van 20-24 graden. Het is dan ook prima weer om buiten te eten. In de kustgebieden koelt het door wind van zee wat sneller af. Pas na het ondergaan van de zon duikt het kwik ook in het zuidoosten onder 20 graden.

In één dag van korte broek naar winterjas
Zondag slaat het weer om. Er steekt een stevige noordenwind op en daardoor wordt het geleidelijk kouder. De maximumtemperatuur varieert van 14 graden op de Wadden tot 21 in het zuiden, maar deze maxima worden waarschijnlijk al in de loop van de ochtend bereikt. In de middag koelt het vanuit het noorden steeds verder af en eind van de middag is het slechts 9 graden in het noorden en nog 17 in het zuidoosten. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur in het noorden rond de 3-4 graden en is het fijn om een winterjas aan te hebben.

Het wordt zondag niet alleen kouder, ook het weerbeeld is heel anders dan zaterdag. Er trekken namelijk wolkenvelden over het land en er is ook kans op wat regen. Een vrij krachtige noordenwind maakt het kille weerbeeld compleet.

- advertentie -

Koud weer van korte duur
Ook maandag en dinsdag lijkt de lente ver te zoeken. Nog steeds waait er een stevige noordenwind en daardoor wordt het overdag 10-13 graden. Dat is een stuk koeler dan normaal, want middagtemperaturen van 15-19 graden zijn in mei gebruikelijk. ’s Nachts kan het regionaal zelfs vriezen.

- advertentie - 

Er is een mix van zon, stapelwolken en lokaal kan een bui voorkomen. Deze buien kunnen licht winters van karakter zijn met kans op hagel.

Vanaf woensdag wordt het opnieuw warmer en komt de 20 graden weer in zicht.

Bron: Weeronline

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button