Kort nieuws

Groningse fietser het vaakst beboet voor appen of bellen

- advertentie -

Winschoten – Maandelijks bekeurt de politie in Groningen gemiddeld zo’n 428 fietsers; voor bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB om na te gaan in hoeverre fietsers zich houden aan de nieuwe verkeersregels. Ook fietsendiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

- advertentie -

Groningse fietser het vaakst beboet
De Groningse fietser gedraagt zich klaarblijkelijk niet netjes in het verkeer. Ongeveer 25,6 op de 10.000 inwoners kregen -tussen 1 juli 2019 en 31 januari 2020- een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners, waarbij Noord-Holland de koploper is (31,4 boetes per 10.000 inwoners).

Voor appen of bellen tijdens het fietsen werden in Groningen zelfs de meeste overtredingen begaan. Het Groningse gemiddelde van 25,7 boetes per 10.000 inwoners steekt schril af tegen het landelijk gemiddelde (13,9 boetes per 10.000 inwoners), en vooral tegen de Drentse cijfers (5,1 op 10.000).

Fors minder fietsendiefstallen in Groningen
In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent.

De provincie Groningen kent een bovengemiddelde daling van 50 procent. Per 10.000 Groningse Inwoners worden er ‘slechts’ 39,9 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Groningen op de negende plek als provincie met de meest gunstige cijfers.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button