Algemeen

Aantal cybercrime-misdrijven in Groningen toegenomen met 72,8%

- advertentie -

Groningen – In de provincie Groningen werden afgelopen jaar 280 cybercrime-delicten geregistreerd. Ten opzichte van 2018 (162 delicten) is hiermee sprake van een stijging van 72,8%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen 8 jaar. Ook verschillen tussen gemeenten binnen Groningen werden in kaart gebracht.

- advertentie -

Cybercrime delicten in Nederland
In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Relatief veel delicten in Groningen
Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten (1.591). Ook Zuid-Holland (640) en Noord-Brabant (547) kenden relatief veel cybercriminaliteit. Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Verder hadden Limburg (159) en Flevoland (193) ook een relatief veilig digitaal jaar. Groningen hoort, met 280 geregistreerde cybercrime-misdrijven, tot de groep relatief onveilige provincies.

Meeste registraties in gemeente Groningen Binnen Groningen had de gemeente Groningen te maken met de meeste cybercrime-misdrijven (122). Dit aantal vertegenwoordigt 43,6% van alle geregistreerde delicten binnen de provincie.

Ook in Midden-Groningen (24), Westerkwartier (23) en Oldambt (22) waren er -binnen de provincie- relatief veel registraties. Westerwolde (7), Loppersum (5) en Pekela (2) kenden in Groningen het laagste aantal cybercrime delicten. Bekijk hier alle onderzoeksresultaten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button