Weerbericht

Waarschuwing voor hoge zonkracht komende dagen

- advertentie -

Landelijk – Een hoge zonkracht veroorzaakt de komende dagen een toenemende kans op verbranding. Ook met een half uurtje zon kan een onbeschermde huid al verbranden. Zaterdag is het zonlicht het felst met een UV-index van ruim 7. Zondag zijn er meer wolkenvelden en blijft het tijdens opklaringen zonkracht 7. Ook dan ligt verbranding op de loer.

- advertentie -

Vandaag kunnen we zomerse temperaturen van 25-28 graden verwachten. Aan de noordkust is het 21-24 graden. Zaterdag kan het plaatselijk 29 graden worden. Met het stijgen van de temperatuur zullen meer mensen buiten zitten en zich ook insmeren tegen de zon. Dat is maar goed ook, want de zon wordt komende dagen feller. Zonkracht heeft overigens niets te maken met temperatuur.

Opeens hoge zonkracht
De komende dagen wordt het zonlicht nog wat feller en zaterdag is de UV-index 7,1 in het noorden tot 7,4 in het zuiden. De zonkracht varieert sterk bij een afwisseling van zon en stapelwolken. Met de zon achter de wolken is het zonkracht 3 à 4 en zodra de zon weer doorbreekt is het opeens zonkracht 7. Bij deze hoge zonkracht kan een onbeschermde huid al met een kwartier zon verbranden, maar de roodkleuring zie je meestal pas na een paar uur. Dus ook op een middag met wolkenvelden en korte felle opklaringen kun je snel verbranden.

Morgen en zaterdag zijn er flinke zonnige perioden en stapelwolken. Het gebruik van zonnebrandcrème is dan aan te raden. Zaterdag kunnen later ook onweersbuien ontstaan. Zondag is er meer bewolking en komen buien voor. Ook dan is het zonkracht 7 en worden opklaringen verwacht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button