Algemeen

Waterschap begint met eerste inspecties van de veendijken

- advertentie -

Nieuwolda – “We zijn gestart met de eerste inspecties van onze veendijken. Dit doen we omdat veendijken gevoelig zijn voor droogte. Uit de inspecties blijkt dat de dijken op orde zijn.” dat meldt waterschap Hunze en Aa’s.

- advertentie -

Controle
“We wilden graag een eerste inventarisatie hebben van de status van al onze veendijken. Op deze manier kunnen we goed zien wat voor effect toenemende droogte heeft op de toestand van onze veendijken.” zeggen ze. “We controleren tijdens de inspecties of de dijk scheuren vertoont en of er vervormingen te zien zijn aan de dijk.”

“Vanaf een neerslagtekort van 200 millimeter intensiveren we inspectie van de veendijken in ons gebied. Ook houden we een aantal nieuw aangelegde dijken in de gaten, omdat deze ook gevoelig kunnen zijn voor de droogte.”

Waarom worden alleen veendijken geïnspecteerd?
“Dijken van klei en zand zijn minder gevoelig voor droogte dan dijken van veen. Dijken van klei en zand zijn veel zwaarder dan dijken van veen. Als een dijk van veen indroogt dan wordt deze nog lichter. Als de dijk te licht wordt kan het in een extreem geval voorkomen dat de dijk de druk van het water niet meer kan weerstaan.” legt het Waterschap uit. “Daarom is het belangrijk om te controleren of de dijk scheuren vertoont en of er ook vervormingen te zien zijn aan de dijk.”

Hondshalstermeer
Het waterschap laten weten dat in Oldambt als enige het Hondshalstermeer een veendijk heeft, deze is inmiddels ook geïnspecteerd.  Het Hondshalstermeer is een meer in Oostelijk Groningen ten zuiden van Wagenborgen en ten westen van Nieuwolda in de gemeente Oldambt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button