Algemeen

Let op de hoge zonkracht deze week!

- advertentie -

Landelijk – De zon schijnt deze week volop, maar pas op als je in de zon vertoeft. Vooral als je tussen 12:00 en 15:00 uur in de volle zon bent, is de zonkracht heel hoog met een UV-index van 7 tot 8. Verbranding ligt dan ook op de loer en een onbeschermde huid kan binnen 10-15 minuten rood kleuren.

- advertentie -

De zon schijnt vandaag vooral in het westen en noorden volop. Landinwaarts gaat de zon, zeker vanmiddag, soms achter stapelwolken schuil. De zon is het krachtigst tussen 12:00 uur en 15:00 uur en als de zon schijnt dan is de zonkracht vandaag 7. De onbeschermde huid kan binnen een kwartier rood kleuren.

Zonkracht het hoogst rond de langste dag
We zitten in de periode rond de langste dag en de komende dagen zit er ook minder ozon in de luchtkolom boven ons land. Hierdoor wordt minder zonlicht naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon en komt de zonkracht nog wat hoger uit. De UV-index is bij volop zonneschijn tussen 12:00 en 15:00 uur ruim 7 in het noorden en tot bijna 8 in het zuiden.

Het risico op verbranden is dan ook groot, maar er is deze week ook een klein voordeel. De temperatuur is de komende week zomers en vanaf woensdag landinwaarts tropisch met maxima tussen 27 en 33 graden. Ook is de luchtvochtigheid deze week vrij hoog en veel mensen zullen hierdoor al snel de schaduw opzoeken. Smeer je echter goed in, want ook onder een parasol kan de onbeschermde huid verbranden.

Mocht je met het warme weer het water of het strand opzoeken, dan moet je extra goed smeren. Water en zand weerkaatsen het zonlicht en de kans op verbranding is dan nog groter. Lees ons artikel waarin we je tien tips geven om niet te verbranden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button