Algemeen

Resultaten impactanalyse vrijetijdseconomie provincie Groningen

- advertentie -

Oldambt – Op verzoek van de provincie Groningen is het Coördinatieteam Vrijetijdseconomie Corona Groningen (CVCG) geactiveerd. In het CVCG zitten vertegenwoordigers van de provincie Groningen, de Groningen Toerisme Coöperatie, Marketing Groningen, De Vereniging Groninger Gemeenten en de stad Groningen. Het Coördinatieteam wil in kaart brengen welke economische gevolgen de coronacrisis heeft voor de toeristische ondernemers.

- advertentie -

Halverwege mei hebben ondernemers uit Oldambt meegewerkt aan het invullen van een enquête om deze gevolgen inzichtelijk te maken. Dat de vrijetijdseconomie in onze provincie hard geraakt wordt door de coronacrisis zal geen verrassende conclusie zijn. De provincie gebruikt de resultaten van het onderzoek om te bepalen welke maatregelen er nodig zijn voor het herstel van de Groningse vrijetijdseconomie.

Resultaten
Toeristisch ondernemers in onze provincie zien hun omzet dalen door tijdelijke sluiting. Ze missen omzet door een lagere bezetting en moeten extra kosten maken voor coronamaatregelen, zoals verbouwing, het aanschaffen van reserveringssystemen en hygiënische materialen. Daarnaast teren zij in op hun eigen vermogen en maken zij meer gebruik van kredieten en overbruggingskapitaal. Dat blijkt uit “Onderzoek Economische impact coronavirus op vrijetijdseconomie Groningen”  naar de impact van de coronacrisis op de vrijetijdssector in de provincie Groningen.

Niet alleen ondernemers worden geraakt door de coronacrisis, ook zijn er gevolgen voor toeleveranciers, vervoerders en andere dienstverleners in de sector. Een bijkomend gevolg van de crisis is dat ondernemers plannen voor onderhoud, investeringen en toekomstgerichte innovaties in de ijskast zetten.
Het overgrote deel van de ondernemers verwacht dat de daling van zijn inkomsten van de afgelopen maanden dit jaar niet of nauwelijks meer in te halen is. Zelfs niet met een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het definitieve beeld is pas eind dit jaar of begin 2021 duidelijk.

Opvallend is dat in de provincie Groningen de ondernemers in deze sector minder aanspraak maken op regelingen voor financiële steun van de rijksoverheid. Een oorzaak hiervan kan zijn dat de eisen en opzet van deze regelingen niet goed passen bij het seizoensgebonden karakter van de vrijetijdseconomie.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button