Fotoserie & videoWeerbericht

Juli wordt warm met veel zon en soms hevige buien (video)

Landelijk – In juli krijgen we in Nederland te maken met afwisselend weer. Na Hollandse wisselvalligheid aan het begin van de maand wordt het warmer met veel zonneschijn. Soms trekken stevige onweersbuien over ons land. Regionaal kan dan wateroverlast ontstaan, terwijl in andere gebieden sprake is van aanhoudende droogte.

- advertentie - 

De eerste helft van juli verloopt waarschijnlijk wisselvallig. Een zuidwestenwind voert vrij warme en onstabiele lucht aan. Daardoor is er een mix van zon, stapelwolken en buien. Vooral in het binnenland kunnen dit stevige regen- en onweersbuien zijn. Plaatselijk kan wateroverlast ontstaan, terwijl ander gebieden door de buien worden overgeslagen en kampen met droogte. Het wordt meestal zo’n 20-25 graden en dat zijn normale waarden voor de tijd van het jaar.

In de tweede helft van de maand stijgt de kans op warme tot zeer warme dagen met zomerse tot tropische temperaturen van 25 tot 30 graden. Daarbij is het meestal droog met veel ruimte voor de zon. Op sommige dagen wordt het ronduit heet met maxima ruim boven 30 graden en daarmee is er kans op een hittegolf.

Jaco van Wezel meteoroloog van Weeronline: “Toch kan de lucht soms onstabiel worden en dan ontstaan stevige regen- en onweersbuien. Dat is goed nieuws voor de natuur en de landbouw, want ondanks de stevige buien in juni is de droogte nog niet voorbij. Net als in juni kunnen dit echter traagtrekkende buien zijn, waardoor in korte tijd veel neerslag valt met wateroverlast tot gevolg.”

Augustus stabieler zomerweer
In augustus neemt de invloed van hogedrukgebieden toe en waait er meestal een droge oostenwind. Hierdoor zal het op verreweg de meeste dagen zonnig en zomers tot tropisch warm worden. Wanneer de wind tijdelijk naar het zuidoosten tot oosten draait kan het snel heet worden met maxima ruim boven 30 graden. Daarmee kan het ook in augustus tot een of meerder hittegolven komen en extreme temperaturen van 35-40 graden, zoals in de zomers van 2018 en 2019, zijn opnieuw mogelijk.

Onzekerheid maandverwachtingen
Kleine veranderingen in de verwachting kunnen soms grote gevolgen hebben. Afgelopen juni zagen we zoals verwacht, vaak een oostenwind, veel zonneschijn en maxima van 20-25 graden. De aangevoerde lucht was echter vochtiger en onstabieler dan verwacht. Daardoor kwam het in midden van de maand veel vaker dan in onze maandverwachting stond tot flinke stapelwolken en stevige onweersbuien. Op meerdere dagen was sprake van lokale wateroverlast en gemiddeld over het land was het natter dan gebruikelijk.

Ook voor juli is de hoeveelheid neerslag de onzekere factor. De weermodellen zitten niet geheel op één lijn van een gemiddeld te droog verloop van deze maand. Eén week met zeer stevige buien kan genoeg zijn om de maand gemiddeld te nat te maken. Voor het droge en warme weer in augustus zijn de computerberekeningen overtuigend.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close